Takaharaajan meno-paluutila


Sukkamataja Sanamieli

– Sukkamataja! – Sukkamataja. – Vähäpätö! – Vähäpätö.

Valkotukkainen pikkupoika nauraa ja minä nauran vedet silmissä. Toistelemme kuvakirjan sanoja, osoittelemme otuksia ja hykertelemme.

En muista, milloin kirja olisi saanut minut edellisen kerran naurunkyyneliin. Nyt nautinnon synnyttää Liisa Ryömän suomentama kuvakirja Oma pieni pikkuruinen (teksti Ulf Stark, kuvitus Linda Bodestam).

Oikeastaan tarinassa on surullinen sävy. Se kertoo vuoren onkalossa asustavasta Olennosta, joka ei kestä päivänvaloa. Yksinäinen ja omaa pikkuruista kaipaava Olento saa yhden päivän ajaksi vieraakseen auringosta singahtaneen Kipinän. Olento hoivaa Kipinää ja Kipinä kertoo Olennolle siitä, millaista on vuoren ulkopuolella. Varjojen harmaaseen maailmaan tottunut Olento kuulee keltaisesta ja kuumasta, sinisestä ja viileästä ja vihreästä ja kahisevasta maailmasta.

Olento joutuu luovuttamaan Kipinän takaisin aurinko-mammalle ennen pimeän tuloa. Lohdutukseksi se kantaa luolaan auringon lämmittämän pienen kiven.

Olennolla on lohtunaan myös Kipinän kertomia uusia värikkäitä, lepattavia, suhisevia ja kirkuvia kuvia maailmasta. Kipinä nimeää eläimiä tavalla, jolle me lapsen kanssa nauramme. Nauru helpottaa kaihomieltä, oikeastaan emme muista yksinäisyyttä tai ikävää ollenkaan.

Metsämäyhy sanamieli

– Muistanpas kirjan, jolle olen nauranut: Elimäen perimmäinen tarkoitus. Se suomentaa ja perustelee erikoiset paikannimet. Englanninkielisten kirjoittajien ja suomentajien kielileikki kutkuttaa aivonystyröitä ja nauruhermoja.

Samassa hengessä, uudesti nimeämisen ilosta listaan alle muutamia ajankohtaisia sanoja satunnaisessa järjestyksessä:

päättämättömyys = meno-paluutila vapaaehtoistyö = hyvistely huolehtiminen = upposyli masennus = takaharaaja kirjoittaminen = sanastus kirjallisuusterapia = uus-sanastus ryhmä = isosyli sukupuu = väkähäärä laskut, maksut = tilipula kauppakassi = murusyli pyykkiläjä = kaateinen yläkerta = tuivero kellari = jämäläjä tyttölapsi = triima poikalapsi, aikuinen = tapataaplari poikalapsi, nuori = tietuuttari mies = suurpuurtaja auto = peltipitsikaartamo

Kirjoja

Oma pieni pikkuruinen. Ulf Stark, Linda Bondestam. Suom. Liisa Ryömä. Teos, Schildts & Söderströms 2014.

Elimäen perimmäinen tarkoitus. Douglas Adams, John Lloyd. Suom. Silja Hiidenheimo, Kirsti Määttänen,Tuomas Nevanlinna ja Tarja Roinila. Loki-Kirjat 1997.

Recent Posts

See All

... etsit lohtua - uskallatko kuiskata sanoa huutaa minäkin tarvitsen ...

Uusimmat blogitekstit
Arkisto
Tunnisteet
Seuraa Sanamieltä
  • Black LinkedIn Icon