Lasin kaltainen, hauras


Lasin kaltainen hauras Sanamieli

Rintamamiestalon yläkerran ikkunaruutu oli niin leveä, että käsivarteni juuri ja juuri ylsivät pokan reunoihin. Työhansikkaat olivat totisesti tarpeen, kun kannoin korjattua ikkunaa lasiliikkeestä ulos. Paljaista sormista ruutu olisi lipsahtanut jäiselle pihalle. Uusi, naarmuton ja kirkas lasi välkähteli talviauringossa.

Nostin ikkunan varovasti peräkärryyn retkipatjojen päälle. Harmitti, että kärryn pohjalla oli jäätynyttä lunta, jota en ollut saanut hakatuksi pois. Asettelin pehmusteiden reunat pokien yli ja kiinnitin kuorman liinoilla. Etten vaan vetäisi liian tiukalle...

Ihailin, kuinka ehjinä lasiliikkeen "pojat" olivat säilyttäneet lasia kiinnittävät ohuet vanhat listat. Kestääköhän ikkuna seuraavat kuusikymmentä vuotta. Ainakin pidämme huolen siitä, että haat laitetaan kunnolla kiinni eikä ruutu pääse heilahtamaan lattialle. Suussa tuntui vieläkin ikävältä, kun ajattelin lasisirpaleita, joita keräsin lattialta.

Kannatellen, varoen

Käynnistin auton ja liu'uin liikkeelle varovasti kuin voikukan hahtuvapalloa pidellen. Ikkunalasi ei saa mennä rikki matkalla. Kuvittelin, kuinka pakkanen pingottaa lasin niin että se risahtaa halki jo hipaisusta. Että se räsähtää kuin yksiöinen rapakon jää kengän kärjen kosketuksesta.

Vilkuilin peräpeiliin tuon tuosta, kevensin jokaisessa pikkutöyssyssä ja pidätin henkeä kuopissa. Keskittyneen ajon jälkeen valutin ajoneuvon lasteineen kotipihaan. Irrotin liinat ja kannoin ruudun yläkertaan pysähtymättä.

– Ei nyt pudoteta tätä, kun on saatu ehjänä perille, sanoin pojalleni, joka piti ovea auki.

Huokaisin helpotuksesta, kun saimme ruudun työnnetyksi paikoilleen ja haat kiinni. Sitä vain ihmettelimme, että lasiliikkeen "pojat" olivat hutiloineet ja jättäneet pokan vinoksi. Jouduimme suorastaan hakkaamaan, että ruutu istui aukkoon.

Illalla mies katsasti tilanteen ja vaihtoi ruudun oikein päin. Olimme kuopuksen kanssa kopistelleet sen karmeihin sisäpuoli ulospäin. Hyvä ettei särkynyt siinä.

Ihmisen mieli hauras, kestävä, kirkas ja väreilevä. Kirjoitus voi kimmota aivan arkisesta kokemukseseta.

Recent Posts

See All

... etsit lohtua - uskallatko kuiskata sanoa huutaa minäkin tarvitsen ...

Uusimmat blogitekstit
Arkisto
Tunnisteet
Seuraa Sanamieltä
  • Black LinkedIn Icon