Arkisia kirjoituksia


Kirjoituksia arjesta Sanamieli

Mistä kirjoittaja löytää aiheet? Eräs elämänkerturi sanoi, että hänen omassa elämässään ei ole mitään mainitsemisen arvoista, siksi hän kertoo isovanhemmista.

Ei isovanhemmissa mitään pahaa ole, mutta minun mielestäni jokaisen elämässä on kirjoittamista.

Kaikki on jo kerrottu, väitti toinen. Voi olla, mutta sinun näkökulmasi on vielä avaamatta.

Seisotte sisaruksesi kanssa rinnakkain ja katsotte ulos lapsuuskodin ikkunasta. Kumpikin näkee pihakoivun ja naapuritalon omasta kulmastaan. Sinä näet rungon takaa sojottavan mustan oksantyngän, sisko puun toiselle puolelle tuoheen viilletyn X:n. Sinä katsot naapuritalon ikkunasta heijastuvaa liikennettä, sisko näkee ikkunan vieressä matalalla pöydällä hehkuvan lukulampun.

Entä arkisuus? Yhdysvaltalainen kirjailija ja kirjoittajakouluttaja Natalie Goldberg aloittaa kirjoittamisoppaiden luvut usein siitä paikasta ja tilanteesta, missä hän on. Hän kuvailee säätä, näkymää, tuoksuja, sitä, mitä hän kuulee. Tapaamiaan ihmisiä ja kohtaamisia heidän kanssaan. Niin kertomuksen kerä kasvaa ja tiivistyy ja muodostaa lopulta ehjän, napakan pallon, jonka voi heittää lukijalle.

Mistä voit aloittaa?

Kirjoita siitä, miten heräät. Millainen on sänky? Kenen vierestä heräät? Miltä se tuntuu? Mitä huoneessa on? Mitä siellä ei ole? Mitä näet ikkunasta? Mihin ajatukset suuntaavat ensimmäisenä?

Kerro työpäivästäsi. Miten menet työhön? Mitä työmatkalla tapahtuu? Bussissa, autossa, junassa, metrossa, pyörämatkalla, kävellessä? Kuvaile työpäivän kulku. Millaisia ihmisiä, koneita, ääniä, hajuja työssäsi on? Miltä työssä näyttää? Kenen kanssa teet työtä? Millaisia tunteita, kokemuksia, ajatuksia, liikkeitä työhön liittyy? Miksi teet työtä?

Kerro ystävistä, sukulaisista, perheenjäsenistä. Nimeä viisi ihmistä, jotka tulevat ensimmäisenä mieleen. Kuvaile heidän olemustaan, luonteenpiirteitään, käytöstä, puhetta, periaatteita, tekoja ja sattumuksia. Kerro millainen on yhteys sinuun ja sinun suhteesi heihin.

Katso ympärille ja kerro viiden lähelläsi tai ylläsi olevan esineen tai vaatteen tarina.

Voi olla, että tehtävät vetävät sinut kertomuksen poluille. Ehkä huomaat kirjoittavasi mummolan rantamaisemasta. Se ei haittaa.

Miksi lähtisit kirjoittamaan?

Löydät ehkä unohtuneen muiston, saat kiinni kadonneen juonenpään tai näet hämärän kuvion selkeytyvän. Kirjoitat itseä kokonaisemmaksi.

Natalie Goldbergin suomennettuja teoksia:

Luihin ja ytimiin - kirja kirjoittajalle (2008)

Avoin mieli - Kuinka elää kirjoittajan elämää (2011)

Hyvä kaukainen ystävä (2011)

Lukeva mieli: tekstin arkkitehtuuria etsimässä (2011)

Recent Posts

See All

... etsit lohtua - uskallatko kuiskata sanoa huutaa minäkin tarvitsen ...

Uusimmat blogitekstit
Arkisto
Tunnisteet
Seuraa Sanamieltä
  • Black LinkedIn Icon