Sanaparatiisi


Sanaparatiisi Sanamieli

Mitä sanaparatiisistani löytyy tänään?

Vastasyntyneen tekstin tuoksua. Saan kirjoituksen käsiini kuin kätilö: tunnustelen kirjoittajan kehon kypsyyttä, kannustan ponnistamaan, vetämään henkeä, luotan ja uskon tekstintekijän voimiin. Autan tekstin ensihenkäyksissä, riemastun parkaisusta. Ojennan vastasyntyneen takaisin äidille, tutun sydämen sykkeeseen. Napanuoran katkaisu jää äidin tehtäväksi, se ei mene samoin kuin tavallisessa suomalaisessa synnytyssalissa. Ilo, ylpeys ja helpotus muistuttavat lapsen syntymää.

Lapsen sanalöytöjä ja oivalluksia. Laulujen ja lorujen oppimista ja kehittelyä. Satu ja tosi liukuvat yhteen, ja näen kuinka lapsi osaa eläytyä ja haltioitua. Liikutun, kun tunnetaitoja opetteleva lapsi kysyy: ”Miltähän rakennusmiehistä tuntuu, jos niiden työ rikotaan?”

Lehtiuutisten ja haastattelujen helmiä. ”Taide kasvattaa meitä ihmisinä, sillä siihen tutustuminen johtaa itsetuntemukseen. Taiteen kautta ihminen tulee tietoiseksi omasta itsestään.” (Terttu Jurvakainen, Kotipitäjä 7.8.2019)

Kirjoja, kirjoja, kirjoja. Luettuja ja jäljen jättäneitä, odottavia ja kesken jääneitä. Kirjat ovat minulle pieniä aurinkoja. Pinossa ovat nyt Mieli meissä (Matti Keinänen & Minna Martin, Kirjapaja 2019) ja Sadun avara maailma (Sinikka Ojanen, Irja Lappalainen, Marjatta Kurenniemi, Otava 1980).

Ihmisten elämien tarinoita, puhuttuja ja kirjoitettuja. Arvostettavia, hiljentäviä, tavallisia, yököttäviä, riemastuttavia, järkyttäviä. Kunnioitettavia, koska joku ihminen on ne elänyt.

Kiviä, heinää, koivun alkuja, pelakuita, auringonkukkia, orvokkeja. Mustikoita. Runojen taimia, aforismin itiöitä, blogien rönsyjä ja kertomusten juurakkoja. En halua päästää omia kirjoituslapsiani kuivumaan enkä tukahtumaan.

Sanamielen paratiisissa on tilaa sinulle, joka haluat apua tekstisykkyröiden tai jumien vuoksi. Sinulle, joka tiedät, että oven avaaminen helpottaisi. Sinulle, joka luotat toisiin ihmisiin ja tiedät, että kolme on enemmän kuin yksi plus yksi plus yksi.

Recent Posts

See All

... etsit lohtua - uskallatko kuiskata sanoa huutaa minäkin tarvitsen ...

Uusimmat blogitekstit
Arkisto
Tunnisteet
Seuraa Sanamieltä
  • Black LinkedIn Icon