Kuuntele irokeesia, kuuntele Epätoivon kylän lapsia
Updated: Oct 5, 2023
Nyt on vuorossa Itä-Kanada ja Québec City. Meille kerrottiin, että kaupunki on Kanadan eurooppalaisin ja siellä puhutaan ranskaa. Sinne tulivat siirtolaiset aikoinaan laivalasteittain Euroopasta.
Kaupunki hämmentää mieltä: parlamenttitalon, kaupunginteatterin ja Hilton-hotellin mahtipontisuuden rinnalla, parin korttelin päässä laahustaa Kanadan vapaamielisen huumausainepolitiikan kärsijäjoukko, ryysyihin suojautuneet, harhojaan manaavat ja itkevät asunnottomat ihmiset.
Näkymät tallentuvat mieleen ja palaavat silmiin unen rajamailla. Minun pitää hakeutua turvapaikkaani Pyhäjoen Yppärin merenrantakivelle, katsoa aurinkoa ja veden kimallusta. Jään sinne rauhaan, kunnes uni vie uupuneen reissaajan.
Päiväkävelyllä Saint-Charles -joen rannalla näemme kaksi graniittiveistosta. Kumpaankin on leikattu ihmishahmon muotoinen aukko. Toinen kuvastaa alueelle vuonna 1534 saapunutta ensimmäistä eurooppalaista, ranskalaista kapteeni Jacques Cartieria, joka otti maan haltuunsa. Laivan miehistö kärsi pitkän merimatkan ja puuttellisen ruuan aiheuttamasta keripukista ja suuri osa heistä kuoli. Osa pelastui saatuaan alueella asuvien irokeesien valmistamaa anneddaa, valkoseetristä tehtyä juomaa.
Toinen graniittiveistos kuvaa irokeesimiestä, hänen naistaan ja lapsiaan, saalista, luonnon antimia.
Katselen patsaita ja seuraan vuosisatojen takaista vuoropuhelua. Ihailen sitä inhimillisyyttä, joka saa alistetut auttamaan valtaväkeä. Millaisia keskusteluja käytiin asumuksissa? Millaiset olivat kapteeni Cartierin askeleet hänen hakiessaan apua miehistölle?
Millaisia keskusteluja käydään tänään suurkaupungin liepeillä olevissa reservaateissa? Kokevatko alueen alkuperäiset asukkaat olevansa kotonaan, ikiomalla maallaan?
Parakkikylän ihmiset, kertokaa tarinanne
Toisena päivänä hakeudumme Abrahamin kentälle Vanhan Québecin kupeeseen. Aukio on sotatanner, jossa ranskalaiset ja englantilaiset ovat taistelleet alueen herruudesta. Sota jatkui seitsemän vuotta ja sen seurauksena Kanada liitettiin Britannian kuningaskuntaan vuonna1763.
Tänä kesänä Abrahamin kentälle on rakennettu installaatio puisista rakennelmista ja pyykkinaruista, joissa liehuu valkoisia liinavaatteita. Luen opasteista, että alueella on ollut parakkikylä 1930 - 50 -luvuilla.
Kylää kutsuttiin Epätoivon kyläksi, koska asuinolot olivat niin kurjat.
Toisessa taulussa kutsutaan alueellä eläneitä tai heidän sukulaisiaan kertomaan muistojaan ja tuomaan esineitä läheiseen Abrahamin museoon.
Sekä irokeesit että Epätoivon kylässä asuneet tarvitsevat kuulluksi tulemista. Samoin tarvitsevat kapteeni Cartierin merimiesten jälkeläiset sekä ranskalaissotilaiden ja englantilaisten sotilaiden jälkeläiset.
Kuuntele podcastini aiheesta:
_
Kirjoitustehtävä:
Kenelle sinä haluaisit antaa äänen, ketä pitäisi kuulla?
Comments