Mikä on elämän merkitys?


keraamiset pavut aseteltuna kehiin, lattialla
Mari Koskela: Nimetön (yksityiskohta teoksesta). Veistos, installaatio 2022.

Haavoja, tulevaisuuden pelkoa ja paloa, utopioita, dystopioita, vaihtoehtoisia maailmoita, suojautumista, kyselyä. Lahden muotoiluinstituutin (LAB Institute of Design and Fine Arts) kevätnäyttely herättää paljon tunteita ja ajatuksia. Taideteokset välittävät taiteilijan viestin minulle - vai näenkö oman heijastukseni niissä?


Tuntuu, että nuoren maailma on uhkaavampi kuin omani. Kuka lisäisi luottamusta siihen, että kyllä me selvitään? Me ihmiset pystymme sopeutumaan.


Tulee mieleen wieniläisen psykiatri, neurologi Viktor E. Franklin (1905 - 1997) selviytymiskeino keskitysleirillä. Hän löysi mielen, mielekkyyden, mikä antoi hänelle syyn elää. Frankl oli todennut, että vaikeissakin oloissa ihminen voi valita asenteen, joilla suhtautuu vaikeuksiin. Toinen tärkeä havainto oli, että toisten auttaminen ja rakastaminen lisää elämän mielekkyyttä. Kolmas ajatus oli, että kärsimystäkin voi kestää, kun tietää elämän tarkoituksen, kun omalla elämällä on merkitys.


Hän halusi vielä nähdä vaimonsa ja hän halusi kertoa maailmalle havainnoistaan ja ajatuksistaan, joita oli työstänyt keskitysleirillä.Pienikin toivo riittää


Miten tämän ajan nuori selviää? Mistä löytyy mielekkyys, luottamus siihen, että omalla tekemisellä ja elämällä on merkitystä. Asia voi olla maailman mittakaavassa ihan pieni, mutta se voi kannatella nuorta ratkaisevassa aallokossa.


Lemmikin tai oman viherkasvin hoito, kaverin tsemppaaminen tai toive omasta asunnosta voivat olla se lankunpätkä, joka pitää pinnalla ahdistuksen keskellä.


Huolesta ja kuormasta voi tehdä kuvan, veistoksen, asun, tekstin, laulun. Kun sisällä piilotellut taakka tulee näkyväksi, siitä voi puhua. Sitä voi käsitellä.Mikä merkitsee minulle?


Mikä minua on kannatellut ja kannattelee? Mitkä asiat merkitsevät minulle tänään?


Sillä on merkitystä, että voin olla lasteni käytettävissä, kun he tarvitsevat - en aina, mutta silloin kun se sopii minulle. Olen heidän kasvuravinteensa. Merkitystä on silläkin, että lapset eivät aina tarvitse minua. Se vasta onkin tärkeää!


Sillä on merkitystä, että saan yhteyden toisiin ihmisiin. Koen, että sama elämän virta soljuu lävitsemme. Kasvamme samasta maaperästä. Tässä tulee mieleen se, että en ole elänyt länsimaisten kulttuurien ulkopuolella. Miten löytäisin yhteisen kielen Gangesin, Amazonin, Keltaisenjoen tai Sambesin rantojen ihmisten kanssa? Haluaisin nähdä sen.


Haluan siis nähdä huomisen. Sillä on merkitystä, että toivon eläväni huomenna. Siksi nytkin kirjoitan, tutustun itseeni ja maailmaan huomista varten.


Sillä on merkitystä, että saan jakaa elämän puolisoni kanssa. Se kiinnittää arkeen ja on pohja, jonka varassa voin temmeltää.


Sillä on merkitystä, että saan maata täysin huolettomasti Luojan sylissä. Kuin nukkuva puolivuotias. Maailman kuorma ei ole nyt minun kannettavanani, toisin kuin rankan masennuksen aikana, Silloin tunsin sodan paukkeen ja ihmisten kärsimyksen kehossani.


Sillä on merkitystä, että saan kirjoittaa kokemuksistani, että ensinnäkin koen: kyselen, huomaan, ajattelen, yhdistän, päättelen, oivallan, ymmärrän, hämmästyn, ihmettelen, liikutun. Ja sillä on merkitystä, että pystyn siirtämään asian sanoiksi paperille ja digiin, luettavaksi sinulle.


_

Kirjoitustehtävä:

Mitkä asiat tekevät sinun elämästäsi elämisen arvoisen? Mitkä asiat merkitsevät?

Kirjoita vapaasti ja huomaa pienetkin seikat.


Lataa maksuton Sanojen voimaa - 20 kirjoitusharjoitusta

Uusimmat blogitekstit
Arkisto
Tunnisteet
Seuraa Sanamieltä
  • Black LinkedIn Icon