top of page

Potilaan elämäntarina ja lääkärin* elämäntarina kietoutuvat yhteen


Kun potilas- tai asiakassuhde kuormittaa, meidän elämäntarinamme saattavat kietoutua yhteen merkitsevästi. Olavi Lanu: Tuki, 1991. Lanu-puisto, Lahti..

Oletko hoitanut potilaita, jotka herättävät ikäviä tunteita? Ärsytystä, vihaa, harmitusta, tympääntymistä, kyllästymistä, alemmuuden tunnetta.


Tai oletko huomannut, että joku potilas vetoaa sinuun niin, että olet valmis joustamaan ja tekemään kaikkesi hänen hyväkseen?


Huomaatko, että mahanpohjassa tuntuu jännitys tai kouraisu, tunnetko painon rintakehällä tai tuntuuko kiristys päässäsi, kun näet tutun potilaan nimen vastaanottolistalla?Potilaan ja hoitajan elämäntarinat kietoutuvat yhteen

Narratiivisen lääketieteen keulakuva, yhdysvaltalainen lääkäri ja kirjallisuuden tutkija Rita Charon toteaa osuvasti: potilaan elämäntarina kietoutuu aina [lääkärin ja lääketieteen] opiskelijan omaan elämäntarinaan.”


Charon kehottaa lääkäriä* kiinnittämään huomion omaan kehoon ja sen tuntemuksiin. Ne kertovat, mikä kohta potilaan elämäntarinassa yhdistyy lääkärin omaan elämäntarinaan, mikä resonoi ja tulee mukaan vaikuttamaan hoitosuhteeseen, ellei hoitaja tunne itseään.


Tunteet ja kehon tuntemukset ovat opastin, joka kehottaa tutkimaan omaa taustaa.

Muistuttaako potilas tai hänen käytöksensä hankalaa lapsuuden ihmissuhdetta? Tuoko hän mieleen opettajan, työkaverin, esihenkilön tai ystävän, joka kohteli sinua huonosti? Onko hänen perheensä kuin kopio sinun omasta tai lapsuuden perheestäsi?Ymmärrä itseäsi ja potilasta. Tee seuraava kirjoitustehtävä.

Voit käsitellä aihetta esimerkiksi seuraavan kirjoitustehtävän avulla:


1. Palauta mieleen hankala potilas- tai asiakastilanne, josta jäi ikävä tunne. Kuvaile tilanne. Kerro, mitä tapahtui ja mitä tunsit.

Kiteytä kiperin kysymys pariin lauseeseen.


2. Ota käyttöösi Charonin idea siitä, että sinun elämäntarinasi kietoutuu potilaan / asiakkaan elämäntarinaan.

Lue uudestaan kiperin kysymys.

Kirjoita nyt siitä, miten potilaan / asiakkaan kipe(r)ä kysymys osuu sinun omaan elämäntarinaasi. Ole rohkea, rehellinen ja avoin.


Voit tutkia elämäntarinaasi lisää esimerkiksi piirtämällä Tunnesukupuun ja kirjoittamalla sen herättämistä kysymyksistä.


Voit käyttää lääkäri* -sanan sijaan ainakin sanoja hoitaja, terapeutti ja kasvattaja.


Comments


Uusimmat blogitekstit
Arkisto
Tunnisteet
Seuraa Sanamieltä
  • Black LinkedIn Icon
bottom of page