top of page

Viisi syytä piirtää sukupuu

Updated: Mar 14


Viisi syytä piirtää sukupuu. Sanamieli nojaa puun runkoon.
Kun tunnet sukupuun, voit nojata siihen. Kuva: Kuva-Sini, @kuvasini

Sukupuu, josta puhun nyt on Tunnesukupuu. Sitä ei luonnostella arkistoissa eikä tärkeintä ole isoisoisoäidin toinen etunimi, vaan sen avulla voit käsitellä perheeseen ja sukuusi - sukuihisi liittyviä tunteita. Tunnesukupuu näyttää sinulle, mistä tulet.


Tunnesukupuun piirtäminen vaatii tietoja sukulaisista. Tästä blogikirjoituksesta saat selville, mitä tietoja tarvitset.


Miksi sinun kannattaa perehtyä tunnesukupuuhun?

Tuntuuko sinusta, että olet sinut sukusi kanssa, eikä vanhojen asioiden muistelu kiinnosta? Tai onko sukusi pieni tai et tunne sukulaisia?


Mitä tunnesukupuu voisi antaa sinulle? Kerron alla viisi syytä terapeuttisen eli tunnesukupuun piirtämiseen.


Hahmotat, keitä sukuun kuuluu ja oman sukulaisuussuhteen heihin.

Sukupuu on visuaalinen esitys, joka auttaa sinua hahmottamaan, missä kohdassa sijaitset itse. Vanhemmat piirretään sinun ja sisarustesi yläpuolelle ja isovanhemmat kaikkein ylimmäksi. Sisarukset, sedät, tädit ja enot sekä serkkusi sijoittuvat omille tasoilleen sukupuussa.


Myös uusperheen rakenne piirtyy selvemmäksi, kun vanhempien aiemmat parisuhteet ja lapset piirretään näkyviksi.


Jos perhe on kovin monimuotoinen, se hahmottamista auttaa, kun piirretään näkyviin, ketkä asuvat saman katon alla.

Tästä voit lukea sukupuun symboleista ja rungon piirtämisestä.


Näet, millaiseen tilanteeseen olet syntynyt - sekä mihin tilanteeseen vanhempasi syntyivät.

Sukupuuhun kirjataan elämäntapahtumia ja niiden ajankohtia. Syntymät ja kuolemat, menestymiset ja menetyksen lomittuvat.


On kiinnostavaa ja ymmärrystä lisäävää, kun mietit sukupuun avulla, millaiseen elämän- ja perhetilanteeseen synnyit. Entä äitisi ja isäsi, mitä tapahtui heidän syntymänsä aikoihin?


Muutto, opiskelu, valmistuminen, uusi työpaikka tai työpaikan menetys, konkurssi, sairaus, tai läheisen menetys. Isot tapahtumat vaikuttavat vanhempien voimavaroihin joka sukupolvessa.


Saat selville suvun perinteitä, ammatteja ja periaatteita.

Tunnesukupuuhun kirjataan ylös faktoja ja ihmisten ominaisuuksia sekä arvostuksia ja asenteita. Voit huomata, että jotkut ammatit, yhteiskunnalliset asemat tai periaatteet siirtyvät sukupuolvelta toiselle.


Ehkä suvussa on joki poikkeustapaus, joka valitsi toisin kuin yleensä. Miten häneen suhtaudutaan? Miten hän selviytyy? Mikä on sinun paikkasi suvun perinteiden jatkumossa?


Voit ymmärtää vanhempiesi taakkoja.

Tunnesukupuu kuvataan yleensä ainakin kolme sukupolvea taaksepäin, eli sinun sukupuussasi on mukana ainakin isovanhempiesi sukupolvi. Näet, millaisesta taustasta vanhempasi tulevat: millainen ihminen oli isän isä, entä isän äiti? Saiko isäsi olla lapsi? Entä äitisi lapsuuskoti? Miten hänen vanhempansa suhtautuivat tyttöön?


Saat ehkä selville, että vanhempiesi kodeissa ei puhuttu asioista eikä näytetty tunteita, mikä on ollut meille suomalaisille tyypillistä. Ehkä suvuissa on sotien synnyttämää traumaa ja vaikenemista.


Suremattomien traumojen taakka siirtyy sukupolvelta toiselle ja saattaa ilmetä esimerkiksi epämääräisenä ahdistuksena tai pahana olona. Ehkä sinä olet ensimmäinen suvun jäsen, joka ymmärrät, osaat ottaa puheeksi ja jolla on edellytykset käsitellä traumoja. Tieto ja ymmärrys voivat kääntyä myötätunnoksi, anteeksiantamiseksi ja rakkaudeksi.


Tämän oppaan avulla voit tutkia suvun rooleja ja omia valintoja.


Ehdit vielä mukaan verkkokurssille, jossa opit piirtämään sukupuun ja kirjoitat itseäsi vapaaksi suvun kuormista. Kurssin ohjattu osuus on 1.4. - 30.6 2024. Lue lisää.


Kun ymmärrät, voit itse valita, miten teet.

Tunnesukupuun avulla saat selville, millaisten odotusten ja voimien vyyhdessä elät. Löydät sukupuusta luultavasti toimivia selviytymiskeinoja ja kannattelevia ominaisuuksia, joita sinullakin on.


Ehkä näet myös toimintamalleja, joihin sinun odotetaan sopeutuvan, mutta jotka eivät tunnu omilta. Tuntuuko esimerkiksi ura- tai elämäntapavalinta työläältä? Osaatko kuunnella itseäsi ja suunnata omien haaveiden mukaan? Kun tiedät suvun (sanomattomat) odotukset, voit valita itse, miten teet._


Lukemista:


Sukupuu. Avain oman elämän ja perheen ymmärtämiseen. Kirsti Ijäs. Kirjapaja 2004.


Comments


Uusimmat blogitekstit
Arkisto
Tunnisteet
Seuraa Sanamieltä
  • Black LinkedIn Icon
bottom of page