top of page

Kuka Sanamieli?

Mirja Heikkilä

Tänään voin kiittää siitä, mitä olen kokenut. Kiitän, koska ne auttavat minua ymmärtämään sinua, teitä.

 

Olen leikilläni sanonut, että aloitin perheterapiaopinnot jo alle kymmenvuotiaana. No, siinä mielessä se on totta, että synnyin laajaan sukuun ja kodissani asui monta sukupolvea. Meillä yhdistyi pohjalainen ja karjalainen kulttuuri, vakaan kotiseudun elämänmeno ja evakko- sekä sotalapsikokemukset. Meillä puhuttiin ja vaiettiin. Itkettiin ja naurettiin ja mentiin kamariin piiloon, etteivät kyynelet näkyisi.

 

Sain oman perheen. Sukupuu laajeni, puiden oksat lomittuivat toisiinsa. Opin, että minusta ja muistakin ihmisistä löytyy aina uusia puolia. Muutumme jokaisessa kohtaamisessa vähän. 

 

Lapsena halusin kaupan tädiksi: saisin kääriä ja antaa paketteja. Annoin äidille, isälle ja sisaruksille kodin tavaroita pienissä paketeissa - ehkä vain muutaman kerran, mutta tilanne on lapsuuteni peruskuva. Antaa. Saada toinen iloiseksi.

 

Sittemmin opiskelin lääkäriksi ja psykoterapeutiksi. Sain antaa ja auttaa ja ihmiset tulivat iloisiksi. Autoin sitten auttamisen ilossani ja tarpeessani ihan liikaa. 

 

Tänään kiitän siitä, että tiedän myös henkilökohtaisesti, mitä on loppuun palaminen ja masennus. Tiedän, mitä tarkoittaa häpeä, syyllisyys. Ihmisten pelko.

 

Tiedän myös, että kipeistä asioista voi puhua ja rankoista vaiheista voi toipua. Hoito voi tepsiä. Minua ja sinua voi auttaa. Elämänhalu voi palata. Toivo voi herätä henkiin.

 

Tästä kaikesta johtuen olen Sanamieli, kirjallisuusterapeutti joka syttyy ihmisten tarinoista ja suvuista, sanoista ja niiden merkityksistä ja siitä, että sanat voivat hoitaa. Liikutun, kun ihminen oivaltaa jotain suurta - tai pientä mutta merkittävää. 

 

Ihmiset sanovat, että minuun voi luottaa. Että teen työtä sydämellä. Niin teenkin. Enkä halua viisastella, vaan etsimme ymmärrystä yhdessä.

 

Tarvitsen kirjoittamista ja lukemista, sanojen ja ilmiöiden mutustelua ryhmän kanssa sekä paljon yksinoloa.

 

Nauran lasten ja aikuisten jutuille sekä itselleni.

 

Yritän ymmärtää, millainen minä olen ja mitä elämä on.

Terapeuttinen sukupuu
bottom of page