top of page

Lisää itseymmärrystä Tunnesukupuun avulla -verkkokurssi
Liity sähköpostilistalle, saat tiedon, kun seuraava kurssi alkaa 

Sinä auttaja - kuuntelija - olkapää - ammattilainen - esikuva - vastuunkantaja

 • Tarvitsetko uusia näkökulmia asiakastyöhön, reflektointiin tai kirjoittamiseen?

 • Haluaisitko joskus lopettaa kuuntelemasta toisten huolia, haluaisitko lopettaa auttamisen? Haluaistko hoivata itseäsi?​

 • Haluatko katkaista perheesi puhumattomuuden ja vapautua kuormista, joita sait pyytämättä, syntymälahjana? 

 • Haluatko karistaa harteiltasi ne latistavat arviot, joita olet saanut koulu- ja työelämän matkalla tai lähipiiriltäsi?​

 

 • Kaipaatko hetkeä, jolloin voit katsoa itseäsi peilistä, tunnustella kehoasi ja ajatella, että olet arvokas, rakastettava ja tarpeeksi.

 

 • Odotatko päivää, jolloin voit vapaasti näyttää, mitä osaat, mistä pidät ja minkä haluat jättää taka-alalle?

Rohkenetko ajatella, että muutokset ovat mahdollisia? 

Minä uskallan väittää, että ne ovat mahdollisia, kun otat käyttöösi Tunnesukupuun ja terapeuttisen kirjoittamisen keinot.

Verkkokurssin avulla löydät omat ja sukusi vahvuudet. Vapaudut turhista, perhetaustan ja menneisyytesi siirtämistä taakoista, jotka kuormittavat kotona ja työssä. 

"Ei voi mitata rahassa,

 • jos vapautuu syyllisyydestä, suorittamisesta, uupumuksen kierteestä, sairaslomista, ehkä työkyvyttämyyteen johtavasta tilanteesta." 

 • jos saa elämänhalun ja -ilon takaisin.

 • jos saa tyytyväisyyden, keveyden ja vapauden tunteen.

 • jos toivo palaa elämään.

 • jos voi jättää uudet hoidot hankkimatta, kun oppii itse jättämään turhat lastit pois.

 • jos yhteys sukuun ja perheenjäseniin voi palautua tai tulla neutraaliksi ja ymmärrys, jopa anteeksianto seurata siitä."

Lisää itseymmärrystä Tunnesukupuun avulla -verkkokurssilla opit vaihe vaiheelta 

 • kuinka piirrät terapeuttisen sukupuun

 • kuinka löydät perheesi voimavarat ja kipukohdat ja 

 • kuinka käsittelet asioita terapeuttisen kirjoittamisen avulla ja vapaudut suvun ja menneisyyden taakoista

 

Tunnesukupuu™ on kehittämäni menetelmä, joka yhdistää terapeuttisen sukupuun ja kirjallisuusterapian. 

Se hyödyttää erityisesti sinua, joka olet tottunut auttamaan ja huolehtimaan toisista sekä auttamisen, huolehtimisen ja kasvatuksen ammattilaisia.

Lisää itseymmärrystä Tunnesukupuun avulla - verkkokurssilla autan odotusten ja vaatimusten keskellä tasapainoilevia näkemään oman arvonsa ja tekemään itsenäisiä päätöksiä opettamalla heille, kuinka sukutaustan ja elämänkokemukset voi käyttää kasvun ja toivon aineksina Tunnesukupuun ja terapeuttisen kirjoittamisen keinoin.

”Se [Tunnesukupuu] ohjaa miettimään sitä, miten suvussa jotkin asiat tai toimintatavat saattavat periytyä. Ja että niitä voi muuttaa, ja sitä kautta parantaa elämää, ei ole suvun tapojen tms. vanki.”

 

”Sukupuun tekeminen toi näkyväksi paljon mitä jo tiesin, mutta se mahdollisti jotenkin sen kaiken näkemisen samaan aikaan. Sen piirtäminen auttoi sanallistamaan kirjoittamisessa jotain kokemaani ja siihen voin palata. Piirtäminen toi myös ymmärrystä kaikkiin niihin suhteisiin missä sukuni kanssa olen ja myös sitä kuinka monenlaisia suhteita ympärilläni on."

omakuva 9404 puu.jpg

Kuva: Sini Yrjänä

Kuka Mirja?

 

Olen Mirja Heikkilä, lääkäri LL, FM (tiedeviestintä), psykoterapeutti (perheterapeutti) sekä kirjallisuusterapeutti ja kirjallisuusterapian kouluttaja.

Perustin kirjallisuusterapiaan keskittyvän Sanamieli-yrityksen ja verkkosivun vuonna 2018.

 

Synnyin monen sukupolven ja monen kulttuurin keskelle. Näin ja kuulin herkästi, miten ihmiset ympärilläni käyttäytyivät. Olen sanonutkin joskus, että aloitin perheterapiakoulutuksen jo alle kouluiässä. Opin terapeuttisen sukupuun käytön 1990-luvulla ja se on ollut tärkein työkaluni potilastyössä siitä lähtien. 

 

Minulle piirrettiin ensimmäinen sukupuu perhelääkärikoulutuksessa ja toinen perheterapeuttikoulutuksessa ja nämä ovat vaikuttaneet valintoihini ja ajattelutapaani pysyvästi.

 

Kun pääsin sisälle kirjallisuusterapiaan, huomasin, että se tuo sukupuuhun luontevan lisän. Olen tehnyt suurimmat muutokset perittyihin ja oppimiini toiminta- ja ajattelutapoihin kirjoittamalla ja kirjallisuusterapeuttisten tehtävien avulla. Pohjatyötä olen toki tehnyt taitavien ammattilaisten avulla psykoterapioiden aikana. 

 

Kirjoittaessani voin elää ja kokea sukupuuni tapahtumia. Saan sanoja tunteille ja kokemuksille, joille ei ole ollut tilaa niiden syntyessä. Pystyn ymmärtämään edellisiä sukupolvia ja  perheenjäseniä. 

 

Tunnesukupuu kasvaa ja elää minussa jatkuvasti. Se auttoi minua näkemään, mistä vaativuuteni ja liika työnteko kumpusivat. Se kantoi minua pois häpeästä ja turhista syyllisyyden ajatuksista. Tunnesukupuu ja kirjoittaminen ovat rohkaisseet minua astumaan omannäköiselle, luovalle uralle.

 

Vakuutun Tunnesukupuun voimasta myös jokaisen asiakkaani kohdalla. He ovat saaneet käsityksen taustastaan ja löytäneet piilossa olleita voimavaroja sekä purkaneet salaisuuksia ja taakkoja. He ovat ottaneet tärkeitä askelia suuntaan, joka ei olisi ollut mahdollinen ennen Tunnesukupuun piirtämistä ja tunteiden ja ajatusten todeksi elämistä.

 

Siksi Tunnesukupuu on sinun ulottuvillasi. Jotta ymmärrät paremmin itseäsi ja perhetaustaasi, löydät omat ja sukusi vahvuudet ja jotta vapaudut turhista, perhetaustan ja menneiden vaiheiden siirtämistä taakoista.

Minusta sanottua: 

“Olet kuunteleva, läsnäoleva, kiinnostunut, aito ja rehellinen."

 

“Sinulla on taito kysyä hyviä kysymyksiä."

 

"Kiitos taas!

Kylläpä oli terapeuttinen jo pelkästään tämä kirje [uutiskirje].

Sain analyysistasi uskoa ja vahvistusta omaan päiväkirjatyyppiseen

kirjoittamiseeni, että sehän onkin tosi arvokasta ja hyödyllistä

minulle, ja elämän hankaluuksista selviytymiselle, se siis kannattaa.

Kiitos siis, ja olet todellakin näin jo sähköpostissa tosi hyvä

etäterapeutti ja nämä postisi hyviä työkaluja!"

 

Asiakkainani on ollut mm. psykologeja, psykoterapeutteja, teologeja, sosiaali- ja kasvatusalan ammattilaisia, eläkeläisiä, yrittäjiä ja  ammatin vaihtajia. 

Millainen on Lisää itseymmärrystä Tunnesukupuun avulla -verkkokurssi?

 

“Verkkokurssi on kuin matka, joka kuitenkin kestää pidempään kuin tavallinen lomamatka ja joka jättää pysyviä muistoja."

Lisää itseymmärrystä Tunnesukupuun avulla -verkkokurssin ohjattu osuus kestää kolme kuukautta: 1.4. - 30.6.2024. Kurssin ovet sulkeutuvat siis 31.3.2024.

Saat koko kurssimateriaalin käyttöösi heti, kun olet maksanut kurssin (tai ensimmäisen osamaksuerän). Materiaali jää sinulle pysyvästi.

 

Verkkokurssissa on viisi osiota, jotka on selvyyden vuoksi jaettu kolmen viikon ajalle. Käytännössä yhden viikon aineiston työstäminen vie 1 - 4 kuukautta. Tärkeää on, että etenet ohjelman mukaisessa järjestyksessä. 

 

Saat 36-sivuisen työkirjan, kuusi videota ja kymmeniä kirjoitustehtäviä.

Videoissa on reilusti sisältöä ja kirjoitustehtäviä on kymmeniä. Siksi ohjeistan, että sinun ei kannata urakoida eikä suorittaa tätä kurssia. Teet kurssin itsellesi, omaksi kasvuksi. Jokin vaihe saattaa jäädä muhimaan mieleen pidemmäksi aikaa. Anna mielen työskennellä ja kirjoita vasta sitten kun se tuntuu sopivalta. Jos työmäärä tuntuu liian isolta (esimerkiksi sukusi on laaja), voit keskittyä ensin läheisiin tai tärkeisiin ihmisiin tai tapahtumiin. Tällä verkkokurssilla kaikki vastaukset auttavat eteenpäin. 

 

Muistathan, että verkkokurssi ja materiaalit ovat käytössäsi pysyvästi. Lataat kurssin omalle laitteellesi, työskentelet omaan tahtiin ja opettelet elämään muuttuneiden ajatusten ja tunteiden kanssa.

Sinulla on mahdollisuus kolmeen tunnin mittaiseen verkkopuheluun kanssani. Varaamme sinulle sopivimmat ajankohdat kurssin alettua. 

Lisäksi voit osallistua kuukausittain webinaariin, johon voit lähettää kysymyksiä etukäteen. Vastaan kysymyksiin siten, että sinua ei voi tunnistaa. Webinaarissa voit myös keskustella toisten kurssilaisten kanssa. Webinaarien tarkempi aika sovitaan kurssilaisten kanssa.

Ota yhteys minuun, jos esiin nousevat asiat jäävät mietityttämään tai jos tarvitset apua teknisissä asioissa. Pohditaan yhdessä, mikä olisi paras tapa ratkaista ongelma.

mirja.heikkila@mielekas.com 

Lisää itseymmärrystä Tunnesukupuun avulla -verkkokurssin sisältö

Viikko 1

 • Miksi Tunnesukupuu toimii?

 • Tunnesukupuun  tiedot

Viikko 2

 • Piirrä Tunnesukupuun runko

 • Piirrä tunne- ja vuorovaikutussuhteet

Viikko 3

 • Kirjoita oma tarinasi, tallenna Tunnesukupuun tarinoita

Millaisia asioita verkkokurssilla käsitellään?

Miksi Tunnesukupuu toimii?

 • Mihin minä tarvitsen Tunnesukupuuta: 

 • Perheeni kokemat stressit; sukupolven tasolla ja ylisukupolvisesti

 

Kirjoitustehtävät, esimerkkejä: 

 • Millaisia vahvuuksia suvussasi on?

 • Onko suvussasi aiemmilta sukupolvilta virtaavaa stressiä? Mikä sitä aiheutti? Miten se näkyy tänään?

 • Onko suvussasi tai perheessäsi horisontaalista, ajankohtaiseen tilanteeseen liittyvää stressiä? Millaista? Miten se näkyy tänään?

Tunnesukupuun  tiedot

 • Sukupuuhun piirretään kolme - neljä sukupolvea.

 • Henkilötietojen lisäksi Tunnesukupuuhun tallennetaan  perheenjäsenten

• terveys-, käytös- tai tunne-elämän ongelmat

• työhön liittyvät ongelmat

• huume- tai alkoholiongelmat

• vakavat rikokset, onnettomuudet jne.

• merkittävät muutot ja muut elämänmuutokset

• saavutukset

Sekä perheenjäsenten vuorovaikutussuhteet

 

Kirjoitustehtävät, esimerkkejä:

 • Kirjoita isän / äidin suvun tärkein tarina.

 • Mikä sanonta tai motto kuvaa isäsi / äitisi sukua?

 • Onko perheelläsi toistuvia malleja reagoida, esimerkiksi vaikeneminen tms.?

 

Piirrä Tunnesukupuun runko

 • Videoiden ja työkirjan ohjeiden avulla piirrät näkyviin, keitä perheeseesi ja sukuusi kuuluu

 • Voit piirtää mukaan myös suvun ulkopuolisen tärkeän henkilön (ystävä, apulainen, opettaja, lääkäri, naapuri, sos. työntekijä tms.).

 • Lemmikki tai kotieläin voi olla sinulle joskus tärkeä. Piirrä se hahmona mukaan sukupuuhusi

 

Kirjoitustehtävät, esimerkkejä:

 • Mitä suvussa tapahtui syntymäsi aikaan?

 • Mitä suvussasi tapahtui vanhempiesi syntymän tai kuoleman aikaan?

 • Milloin joku sairastui?

 • Millaisessa yhteiskunnan tilanteessa lapsuusperheesi eli? Esim. politisoituminen, lama työttömyys, nousukausi, it-kupla…Piirrä tunne- ja vuorovaikutussuhteet

 • Piirrät videoiden ja työkirjan ohjeiden avulla näkyviin perheesi vuorovaikutussuhteet: Sinun ja vanhempiesi väliset suhteet, vanhempien suhteet toisiinsa ja vanhempien suhteet sisaruksiisi.

 • Muiden suvun jäsenten väliset suhteet

 • Piirrät kaikki vuorovaikutussuhteet omasta näkökulmastasi, eli sen mukaisesti, miltä sinusta tuntuu tai näyttää

 • Lisää viimeistään tässä vaiheessa suvun ja perheenjäsenten roolit, esim. “hoitaja”, “ongelmatapaus”, ”sairas, “paha”, “hullu”, vahva, heikko, hallitseva, alistuva, menestyjä, epäonnistuja tai lämmin, kylmä, huolehtiva, etäinen.

 

Kirjoitustehtävät, esimerkkejä:

 • Usein suvuissa toistuvat tietyt vuorovaikutusmallit, toimintatavat ja oireet sukupolvien välillä ja perheiden sisällä. 

 • Onko suvussasi “kolmiosuhteita”, sukupolven ylittäviä vahvoja tunnesuhteita?

Miten ne ovat vaikuttaneet?

 • Millä tavalla perheen vuorovaikutukseen ovat vaikuttaneet esimerkiksi syntymä, lapsen itsenäistyminen, “normaali” kuolema tai odottamaton kuolema?


 

Kirjoita oma tarinasi, tallenna Tunnesukupuun tarinoita

 • Kirjoita prosessin aikana keräämiäsi tarinoita nyt talteen. Kirjoita myös omat tarinasi.

 

Kirjoitustehtävät, esimerkkejä:

 • Mitä tapahtumia sinä olet ihmetellyt tai yrittänyt ymmärtää sanattomista viesteistä tai rivien väleistä”? Oletko selvittänyt asian myöhemmin? Mitä sait selville? Kerro tilanteesta.

 • Miten sinun lapsuusperheesi tutustui vanhempien suvun tarinoihin / kulttuureihin?

Miten olet toiminut omassa perheessäsi? Kerro kulttuurien kohtaamisesta.

 • Traumat jäävät usein elämään tarinoissa tai puhumattomina. Millaisista traumoista suvussasi kerrotaan? Mistä vaietaan? Millaisia tarinoita ja syyllisyyksiä yritetään peittää tai sovittaa? Millä tavoin?

 • Joskus fyysinen sairaus muuttaa ihmisen elämän ja koko suvun elämänkulun. Joskus sairaus antaa ainoan hyväksytyn tavan levätä tai saada huomiota, huolenpitoa ja hoivaa. Miten näet asian suvussasi? 

 • Psyykkiseen sairauteen liittyy edelleen vahva, toiseutta synnyttävä ja syrjäyttävä leima. Siihen liittyy häpeä ja periytyvyyden pelko. Toisaalta on todettu, että psyykkisesti sairastava on perheen ilmapuntari. 

 • Millaista tarinaa haluat itse kertoa? Mistä taustasi tarinoista haluat luopua? 

 • Mitä elämänkokemuksesi ja tositapahtumat näyttävät? Mitä perheenjäsenet, ystävät,

asiakkaat ja työtoverit todistavat? Missä olet hyvä? Mille haluat antaa aikaa? Mitä pidät tärkeänä? 

 • Ystävyyssuhteet. Luottamus, yhteys, vastavuoroisuus… Mitä ymmärrät aiheesta Tunnesukupuun avulla? 

 • Ihmissuhteet työssä. Luottamus, arvostus, kohtaaminen… Mitä ymmärrät aiheesta

Tunnesukupuun avulla?

“Tunnesukupuu on sijoitus loppuelämän ajalle."

 

”Suvusta nousevien voimavarojen käsitteleminen kirjoittamisen avulla tuo "nojan" johon voi nojata elämässään."

 

”Selkeytti ja auttoi hahmottamaan omaa paikkaani kokonaisuudessa. Auttoi myös näkemään sitä, mihin itse voin vaikuttaa ja mihin en. Menneitä ei enää voi muuttaa, ne asiat on mitä on, niiden hyväksyminen ja ymmärtäminen vapauttaa menneiden sukupolvien tunnetaakoista. Sukupolvien ketjussa jokaisella aikakaudella on omat haasteensa."

“Kurssi on kuin monisävyinen kirjoneule, joka valmistuu hitaasti silmukka silmukalta ja kerros kerrokselta."

Mitä tarvitset kurssilla?

 

 • A3-paperia

 • mustan, punaisen, sinisen ja vihreän tussin piirtämiseen

 • ohuen tussin kirjoittamiseen

 • muistikirjan tai vihkon, johon kirjoitat muistiinpanoja ja tehtäviä


 

Kuinka paljon verkkokurssiin kuluu aikaa?

 

Tarvitset aikaa 3 - 12 kuukautta työn ohessa.

Aikaa kuluu 

 • tietojen keräämiseen 

 • Tunnesukupuun piirtämiseen

 • kirjoitustehtäviin ja prosessiin

 • 3 h webinaareihin ja 

 • 3 h henkilökohtaisiin verkkopuheluihin


 

Kenelle Lisää itseymmärrystä Tunnesukupuun avulla -verkkokurssi sopii?

 

”Kun haluaa nähdä erilaisia tunnesiteitä ja suvun vaikutusta omasta näkökulmasta ja vähän etäämpää. Avaa asioita enemmän kokonaisuutena kuin moni muu menetelmä."

 

”Suosittelen Sukupuuta jokaiselle joka haluaa pysähtyä itsensä äärellä.

Sukupuu tuo esiin myös monia ilon oivalluksia joten toimii myös vahvistamassa."

 

”Ihan kenelle vaan, se lisää itseymmärrystä ja voi auttaa kriisitilanteissakin."


 

Verkkokurssi sopii 

 • auttamisen, hoidon ja kasvattamisen ammattilaisille

 • hänelle, joka haluaa oppia kuuntelemaan, mitä hän itse tarvitsee ja haluaa

 • hänelle, joka haluaa tutkia elämäänsä terapeuttisen kirjoittamisen keinoin 

 • hänelle, joka haluaa oppia ymmärtämään historiaansa

 • hänelle, joka haluaa katkaista suvussa toistuvat negatiiviset mallit

 • hänelle, joka kokee epämääräistä häpeää tai alemmuutta toisten seurassa ja haluaa päästä vapaaksi

 • hänelle, joka kokee, että joitakin tärkeitä asioita pitää jatkuvasti sivuuttaa, koska muiden asiat menevät ohitse

 • hänelle, joka kokee, että hänen pitää kantaa vastuu “melkein joka asiasta"


 

Kenelle verkkokurssi ei sovi

 • hänelle, joka haluaa, että asiat pureskellaan valmiiksi ja tarjoillaan hänelle

 • hänelle, jonka voimavarat ovat jostakin syystä tällä hetkellä liian vähäiset. Hän on tervetullut verkkokurssille sitten kun voimia on kertynyt. Voi olla, että verkkokurssi auttaa siinä, että hän ei uuvu uudestaan niin pahoin.

 • hänelle, joka ei ole valmis kohtaamaan taustaansa


 

Paljonko Lisää itseymmärrystä Tunnesukupuun avulla -verkkokurssi maksaa?

 

Verkkokurssin hinta on 900,00 euroa (sis. alv 24%). 

Voit maksaa kurssin osamaksulla viidessä erässä, jolloin yksi erä on 183,00 euroa (sis. alv 24%).

Takuu

 

Luotan kokeiltuun, kehittämääni menetelmään niin vahvasti, että saat rahasi takaisin, jos et hyödy kurssista.  

 
 
 
Mutta kun… tätä jäin miettimään

 

“En ole kirjoittaja” Tavallinen kirjoitustaito riittää. Kirjoituksissasi tärkeintä on sisältö.
 

"Minulla ei ole aikaa" Kurssin sisältö on sinun henkilökohtaisessa käytössäsi pysyvästi, joten voit tehdä tehtäviä omaan tahtiisi ja palata niihin, kun haluat. Saat webinaarien tallenteet omaan käyttöösi.

 

"Minä en osaa.” Käyt verkkokurssin itseäsi ja omaa kasvua varten. Sinun ei tarvitse olla hyvä kirjoittaja eikä kukaan tarkista kirjoituksiasi tai sukupuupiirroksia. Ohjevideoissa saat kädestä pitäen neuvot, kuinka teet tehtävät. Saat tarvittaessa lisää apua verkkopuheluissa. 

 

Verkkokurssi ei vaadi myöskään tietoteknisiä taitoja: Kun maksat verkkokurssin, saat sähköpostiisi Lisää itseymmärrystä Tunnesukupuun avulla -työkirjan, jossa on linkit opetusvideoihin ja lisämateriaaleihin. Lataa työkirja koneellesi, niin se on helposti saatavilla. Et tarvitse salasanoja tai vastaavia.

 

"Minulla ei ole rahaa" Ota yhteyttä verkkokurssin tarjoajaan mirja.heikkila(at)mielekas.com

Verkkokurssin aikaansaamat muutokset toiminnassasi ja ajattelussasi jatkuvat loppuelämän ajan. Näin olen kokenut itse ja kuullut Tunnesukupuu-asiakkailta eli kurssi on sijoitus loppuiäksi.

 

"Minulla ei ole riittävästi tietoa" Saat verkkokurssin materiaaleista kaiken tarvitsemasi tiedon. Jos jotain jää epäselväksi, voit ottaa yhteyttä mirja.heikkilä(at)mielekas.com 

 

“Tarjoat myös Toinen kertomus-valmennusta. Kumman valitsen?”

Toinen kertomus-valmennus on suunnattu yrittäjille, yrittäjiksi suuntaaville tai yrittäjämäisesti toimiville. Siihen kuuluu Tunnesukupuun ja kirjoitustehtävien lisäksi henkilökohtainen ohjaus.

Voit yhdistää Lisää itseymmärrystä Tunnesukupuun avulla -verkkokurssin Toiseen kertomukseen, jolloin jatkamme suoraan henkilökohtaisesta ohjauksesta, joita on kolme 60 minuutin mittaista etätapaamista ja tarvittava määrä yhteydenpitoa viestien välityksellä. Toinen kertomus -valmennuksen hinta on tuolloin 500,00 € ja se kestää 3 kuukautta.

 

 


 

Miten saan yhteyden kurssin järjestäjään Mirja Heikkilään?

Ota yhteyttä mirja.heikkila@mielekas.com

Tervetuloa mukaan Tunnesukupuun ja terapeuttisen kirjoittamisen matkalle!

Verkkokurssi toimitetaan sinulle välittömästi maksun jälkeen pdf-tiedostomuodossa. Tallenna verkkokurssi omalle laitteellesi sekä pilvipalveluun, esimerkiksi Google Driveen. Voit tulostaa verkkokurssin työkirjan omaan henkilökohtaiseen käyttöön. Verkkokurssin työkirjaa tai videoita ei ole lupaa antaa, jakaa eikä välittää muille ilman tekijän lupaa. Verkkokurssin materiaalista ei ole lupaa julkaista tekstiä, kuvia eikä kuvakaappauksia ilman tekijän lupaa. Maksujenvälittäjänä toimii Holvi, voit maksaa verkkokurssin henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla.

bottom of page