Uneksi ja kirjoita

23.10.2018

 

Sisäinen vinous

 

Oikea yläkulma laski ja laski
opettelin nousemaan huoneissani ylämäkeä
ja keräämään lasikuulat ikkunalaudalta.
Leikkasin hiukseni oikean korvan juuresta lyhyemmiksi
ja pohjautin vasemman kenkäni.

 

Kellarin perällä aaltoili uima-allas
joka syveni arvaamattomiin
tummansiniset kaakelit valuivat
alas alas

 

Vasemmassa vinttikomerossa säilytin hauraimpia papyruksia
isoäidin hiuksista punottua nauhaa
ja sotavuosien rapsahtelevia pellavia.

 

Maalasin jokaiseen ikkunaani vinon horisontin
ja auringon 
ja mustaan mereen kuvajaisen.
Näyttämään
missä on totuus.

(M.H.)


Unien kirjasto tarjoaa kokijalle ja kirjoittajalle jatkuvasti tuoreita aiheita ja uusia kulmia. Kaarina Helakisan sanoin "kirjailija ei ole vapaalla koskaan, vaan tekee töitä unessakin". Märta Tikkanen puolestaan kertoo, että melkein kaikki hänen kirjoittamansa alkaa jostakin, jonka hän on uneksinut - "tapahtuman kulku, värin sävy tai tunnelma, jossa vaellan läpi päivän, monta monituista päivää, kauan."

 

Uni kokoaa yhteen jotain, jonka olet kokenut vuosia sitten, pienen havainnon häivähdyksen työpaikalta, esiintyessä kokemasi jännityksen, mielen päällä pyörivät vastuut. Se puhuu kieltä, jota opit ymmärtämään, kun seuraat unia säännöllisesti.

 

Jokaisella on omat unisymbolit, jotka voi oppia ymmärtämään, kun ne toistuvat. On myös yhteisiä symboleja, arkkityyppejä, kuten Viisas nainen tai Hallitsija, jotka tuntuvat tutuilta samaan tapaan kuin sadun hahmot. 

 

Uni saattaa olla joskus miltei osoitteleva tai pysäyttävä: Huomaa, että äitisi on mennyt huonoon kuntoon. Varaston ovi taisi unohtua auki.

 
Uni kertoo pelkoja ja haaveita, se patistelee muuttamaan vahingollista mallia tai rohkaisee astumaan uudenlaisen askelen ja ottamaan piiloon jääneet lahjat käyttöön. Painajainen haluaa sanoa, että jokin uhkaa sinua. 

 

 

Unipäiväkirja  

 

Voit kysyä unelta neuvoa. Mieti kysymystä nukkumaan mennessäsi ja kirjoita se unipäiväkirjaan. Luota, että uni pystyy vastaamaan. Kun näet unen, kirjoita muutama keskeinen sana muistiin heti herättyäsi. Voit täydentää myöhemmin kuvaamalla tapahtumat, henkilöt, tunnelman. Ehkä vastaus ei tule heti, vaan jonakin toisena yönä ja sellaisina kuvina, että et heti ymmärrä niitä. Kun kirjoitat uniasi muistiin ja tarkkailet niitä, opit paljon lisää itsestäsi ja huomaat, mihin sinun pitäisi päiväelämässä kiinnittää huomiota.

 

 


Lähteitä: 
Kaarina Helakisa (toim.): Unityöt. Suomalaisten kirjailijoiden unia. Otava 1988.
Anne Lindholm-Kärki: Uni tuntee sinut. Unet voimaantumisen ja ammatillisen ohjauksen välineenä.  Basam Books 2012.

 

Share on Facebook
Please reload

Uusimmat blogitekstit
Please reload

Arkisto
Please reload

Tunnisteet
Please reload

Seuraa Sanamieltä
  • Black LinkedIn Icon

© 2020 Sanamieli

Rekisteriseloste  Sivustolla käytetty maalaus: Kaisu Heikkilä

Verkkosivut: Creado