top of page

Voimaannuttava kirjoittaminen


Voimaannuttava kirjoittaminen Sanamieli

Millaista on voimaannuttava kirjoittaminen? Millaiset kirjoitusharjoitukset lisäävät voimaasi?

Voimaantumista ei voi selittää yksiselitteisesti, kaikenkattavasti eikä yleispätevästi, joten sitä pitää lähestyä niin kuin talon rakentamista: lankku lankulta. Seuraavat rakennustarvikkeet on selvitetty Juha Siitosen väitöskirjasta Voimaantumisen perusteiden hahmottelua (v.1999) ja Internetlähteistä.

Nämä tehtävät kirjoitetaan yksin, tai voit tehdä ne yhdessä ystävän kanssa. Kirjallisuusterapiaryhmä tarjoaa bonuksena ohjaajan ja ryhmän kannattelun, uusia näkökulmia ja kokemuksen, että muutkin ovat käyneet läpi samanlaisia vaiheita.

Kirjoita tajunnanvirtaa, rehellisesti ja rohkeasti. Kirjoitusaika on noin 15 minuuttia / tehtävä.

1. Voimaantunut ihminen kykenee ja haluaa asettaa ja saavuttaa päämääriä.

Mitä tavoittelet, mistä haaveilet? Mitä haluat saada aikaan, mistä haluat päästää irti?

Kirjoita siitä, millaista elämäsi on vuoden tai viiden tai kymmenen vuoden kuluttua. Haaveile rohkeasti, älä välitä tosiasioiden jarrusta. Oleta, että voit ja uskallat tehdä ratkaisut, joita sinun tavitsee tehdä päästäksesi tavoitteeseen. Ota huomioon elämän eri puolet tai keskity siihen, mitä haluat muuttaa.

Jos haluat jatkaa aiheen parissa, valitse yksi päämäärä ja kirjoita niistä konkreettisista askeleista, joita otat.

2. Voimaantunut ihminen tuntee, että oma elämä on hallinnassa.

Tämä tuntuu vaikealta, koska aina tulee yllätyksiä, jotka kaatavat suunnitelmasi. Oikeastaan voit hallita vain sitä, miten suhtaudut asioihin. Kokeillaanpa sitä seuraavalla harjoituksella:

Muistele jokin tilanne, jossa töppäsit, epäonnistuit. Kirjoita mahdollisimman tarkasti, mitä tapahtui ja miltä se tuntui. Oliko jotain tuntemuksia kehossa? Mitä tästä kaikesta seurasi?

Ajattele sitten jotain ystävääsi tai ihmistä, joka ajattelee sinusta aina parhain päin. Kerro tapahtuma hänen näkökulmastaan, sinua ymmärtäen ja myötätuntoisesti. Huomaatko, muuttuiko suhtautumisesi tapahtumaan?

3. Voimaantunut ihminen luottaa omiin mahdollisuuksiin.

"Se on minullekin mahdollista." Tätä voi vahvistaa keräämällä listaan onnistumisia ja saavutuksia. Kuten: Laskin Vanhainpuolen jäämäen kyykyllään monot jalassa. Puolustin itseäni, kun oppikoulun opettaja kiusasi. Opin kutomaan sukan kantapään. Tulkkasin jutteluita suomeksi, viittomakielellä ja ruotsiksi Aavasaksan reissulla. Ja niin edelleen.

Sitten voit luetella, mitä taitoja käytit onnistumisissa. Mitkä muut asiat auttoivat onnistumisissa? Kuten ystävälliset, kannustavat ja avuliaat ihmiset, hyvät neuvot...

4. Voimaantunut ihminen kokee itsetuntonsa parantuneen.

Kun saat ajatuksia, oivalluksia, ihmettelyä ja pohdintoja kirjoitetuksi, lue teksti hiljaa ja lue se ääneen. Lue myös vanhoja kirjoituksiasi. Huomaat ihmetteleväsi, kirjoititko todella nuo sanat. Yllätyt ja itsearvostuksesi lisääntyy.

Vielä vahvempi kokemus on antaa kirjoitus toisten luettavaksi tai lukea se itse toisille, kuten kirjoittajaryhmissä tehdään. Sain kerran neuvon: "Älä väheksy pientäkään mahdollisuutta saada teksti julkisuuteen." On tärkeä, että teksti saa lukijan tai kuulijan.

5. Voimaantunut ihminen on toiveikas.

Eeva Kilven sanoja mukaillen "koska tahansa voi tapahtua jotain hyvää". Tässä kirjoitusharjoituksessa saat tukea luonnosta, joka kantaa elämänvoimaa ja huomisen toivoa.

Kulje luonnossa tai huomaa luonto lähelläsi. Etsi sellaisia ilmiöitä, jotka kertovat elämän jatkumisesta, toivosta ja vahvuudesta. Kirjoita siten, että samaistut luontoon. Mikä antaa sinulle toivoa? Miltä toivo tuntuu, miltä se näyttää, miltä tuoksuu, maistuu, missä äänissä on toivoa?

6. Voimaantunut ihminen ottaa vastuun omasta kehittymisestä.

Tässä tulee mieleen Viktor E. Franklin ajatus: "Elä niin kuin eläisit jo toista kertaa ja ikään kuin olisit ensimmäisellä kerralla toiminut yhtä väärin kuin nyt olet toimimaisillasi." Mihin tällä hetkellä tekemäsi päätökset johtavat?

Mikä ongelma tai ratkaisematon asia vaivaa sinua nyt? Kirjoita tajunnanvirtaa, jossa lähdet liikkeelle kysymyksestäsi. Voit kirjoittaa 20 minuuttia viitenä päivänä peräkkäin aloittaen aina samasta kysymyksestä. Kirjoita avoimesti ja rohkeasti, mitä mieleesi tulee. Millaisia ratkaisuja löydät? Miltä ne tuntuvat? Mikä olisi parempi ratkaisu?

7. Voimaantunut ihminen haluaa ja kykenee toimimaan tavalla, jonka tietää ja katsoo oikeaksi.

Tässä voit ottaa avuksi viisaan, kaikkitietävän ja kokeneen puolesi. Valitse jokin kysymys, johon et oikein tiedä vastausta. Kuinka pitäisi toimia? Mieti sitten henkilö, jota arvostat ja jonka sanomisia kuuntelet. Kirjoitat hänen kanssaan kirjeitä, joita ei lähetetä.

Kirjoita henkilölle kirje, jossa kerrot ongelmasi. Kuvaile asia ja kerro, mikä siinä on vaikeaa. Millaisia ristiriitoja siihen liittyy?

Sitten kirjoitat vastauskirjeen, jossa viisas, arvostamasi henkilö antaa sinulle neuvoja, tekee ehkä lisäkysymyksiä ja tukee sinua.

Voit jatkaa kirjeenvaihtoa pitempäänkin, jos on tarpeen.

Uusimmat blogitekstit
Arkisto
Tunnisteet
Seuraa Sanamieltä
  • Black LinkedIn Icon
bottom of page