top of page

Keho kertoo


Varpusvaari Sanamieli

Venäläisessä kansansadussa varpusvaari suuttuu varpusmuorille. Se "kiipesi uunin pankolle, pani maata, ei syönyt, ei juonut eikä puhua pukahtanut."

Muori hoitaa vaaria: hakee kurkkukipuun kaurajyviä, keittää niitä ja antaa vaarin hengitää höyryä.

Selkäkipua muori yrittää hoitaa marunahauteella ja kantapääkipuun muori hakee minttua ja hautoo jalkoja minttuvedellä. Mikään ei auta.

Lopulta vaari pitkästyy olemaan vihainen ja kyllästyy muorin hauteisiin. Vaari kiipeää talon katolle ja sirkuttaa: "Tsher-tsher! Ter-ter! Terve-terve! Olen terve!"

Varpusen on helpompi vetäytyä kurkkukivun, selkäkivun ja kantapääkivun vuoksi peiton alle uuninpankolle kuin sanoa muorille: "Minua suututtaa."

Selkä vai pää?

Näyttää siltä, että suomalaisten on nykyisin aiempaa helpompi hakea apua pahaan oloon ja psyykkisiin vaivoihin: mielenterveyden häiriöt ovat ohittaneet tuki- ja liikuntaelinsairaudet työkyvyttömyyseläkkeen syynä jo vuodesta 2000 lähtien (Tilastokeskus 3.4.2018).

Aiemmin sairasloman tavallinen syy oli "selkä meni". "Selkä meni" ehkä siksi, koska yksipuolisesti rasittavia töitä tehtiin enemmän kuin nykyisin eikä työoloista huolehdittu. "Selkä meni" ehkä myös siksi, kun selän (polvien, lonkkien, nivelten...) takia oli helpompi jäädä sairaslomalle kuin mielivaltaisen pomon tai työpaikkakiusaamisen murtaman mielen takia.

Jos kannan liikaa lankkuja tai betonilaattoja, polvet kipeytyvät ja turpoavat. On pakko levätä, kun en pysty kävelemään. Pysyisinkö kunnossa kuormia keventämällä? Jos sanoisin: "pidän tänään vapaapäivän" tai "en jaksa näin raskasta lastia" tai jopa "minä keskityn jatkossa muonituspuoleen".

Mikä hoitaa?

Varpusvaari saa muorin hoivaamaan ja paijaamaan itseään, muori huolestuu ja kantaa uunin pankolle rohtoa toisen jälkeen. Ehkä vaari poteekin siksi, ettei muori huomioinut sitä tarpeeksi. Mikä loppujen lopuksi tepsii vaariin? Höyryt ja hauteet, muorin huomio vai auttaako se, että naapurit alkavat kaivata vaaria? Kukko, varis ja kanaemo kun kyselevät vaarin perään ja neuvovat muoria hoidoissa.

Lopulta vaari kyllästyy olemaan vihainen. Ehkä se unohtaa syyn, ehkä huomaa mököttämisen turhanpäiväiseksi. Ehkä sille tulee ikävä naapureita ja tavallista arkea muorin kanssa.

Varpusvaari osaa jättää sairaan ja huolehdittavan roolin. Se uskaltaa sanoa olevansa terve.

Tuleekohan varpusparilla koskaan puhetta suuttumisen syystä? Toivottavasti. Silloin muorilla ja vaarilla on mahdollisuus muuttua. Ne voivat oppia tuntemaan toisiaan ja välttämään seuraavan turhan riidan.

Kirjoita mitä kehosi kertoo sinulle? Kuuntele, mitä kivut ja sairaudet haluavat sanoa. Miksi sairastat? Kirjoita tajunnanvirtaa rehellisesti ja rohkeasti.

Kirja:

Kissa Harmaaotsa. Venäläisiä kansansatuja, suomentanut Marja-Leena Jaakkola, Kustannusosakeyhtiö Tammi 1982.

Uusimmat blogitekstit
Arkisto
Tunnisteet
Seuraa Sanamieltä
  • Black LinkedIn Icon
bottom of page