top of page

Mielen mahti


Mielen mahti Sanamieli

"Mielen mahti, se on satumainen", toteaa Bodil Hagbrink ikimuistoisessa lastenrunokirjassaan Hokkus pokkus. Mieli vaikuttaa kehoon, josta kerroin venäläisen kansansadun ja varpusvaarin avulla blogissani.

Mieli, ajattelu, kokemukset ja tunteet rakentavat sen todellisuuden, maailman, jossa elän. Jos elän pelossa, näen uhkia kaikkialla. En voi luottaa oikein keneenkään, jos luottamus on joskus rikottu.

Kuinka hoitaa kipua ilman lääkkeitä

Kipu kapeuttaa mieltä eikä ole helppoa ajatella muuta. Kipu kasvaa ja täyttää mielen. Ihminen saattaa lamaantua. Jos kivun keskelle tarjoutuu mieluista tai välttämätöntä tekemistä - musiikkia, kuvia, maisemia, värejä, tuoksuja, tuntoaistimuksia, juttelu ystävän kanssa - kivun valtaus mielessä saattaa pienentyä. Kipu tuntuu vaimeammalta.

Voit käyttää mielen mahtia apuna kivun hoidossa. Järjestä päiviisi asioita, joihin uppoudut. Tuoksuttele tulppaanikimppua ja nauti terälehtien värisävyistä. Aloita keskittymistä vaativa käsityö. Sovi treffit taidenäyttelyyn tai viihtyisään kahvilaan. Lähde joka päivä ulos nauttimaan päivälääkkeesi. Seuraapa vaan, niin huomaat, että kipu miltei unohtuu kun sinulla on mukavaa.

Ajatusmaailman vääristymällä on oma logiikka

Joskus mieli kuormittuu niin raskaasti, että ajatusmaailmassa syntyy toinen todellisuus. Erilaiset realiteetit eivät sovi yhteen yleisen ajattelutavan kanssa, mutta kokijalleen ne ovat täyttä totta. Perustelut ja ajatusrakennelmat toimivat vieraan logiikan mukaan. Ihminen alkaa ehkä kuulla syyttäviä ääniä tai saada ajatuksia, jotka kehottavat toimimaan tietyllä tavalla.

Vääristynyt, ihmiselle itselleen tosi todellisuus ohjaa hänen käytöstään. Perhe ja ystävät tulevat ehkä tahtomattaan vedetyiksi mukaan. Ajatusmaailma ilmenee konkreettisina tekoina, joita toisen ihmisen on usein vaikea ymmärtää.

Kirjassa Förstå och hantera röster (suom. Ymmärtää ja tulla toimeen äänien kanssa) englantilaiset psykiatrit Marius Romme ja Sandra Escher esittelevät toimintamallin, jossa yritetään löytää syyttävien äänten taustalla olevat syyt. Kirjoittajien mukaan mielen oireiden kanssa voi oppia elämään siten, että ne eivät häiritse liikaa.

Voimaannuttava kirjoittaminen hoitaa

Hänellä on käytössään keinoja kivun vaimentamiseen ja hän uskoo niiden tehoon.

Hän voi kumota pelot kertomuksilla, joissa hän selviytyi.

Hän voi kumota pelot kertomuksilla, jotka lisäävät luottamusta.

Vääristyneen todellisuuden sisällä elävä voi onnekkaassa tapauksessa kokea ymmärrystä ja myötätuntoa. Hänen ajattelutapaansa yritetään selvittää ja etsiä syitä vääristymään. Vääristymät eivät ehkä oikene täysin, mutta elämänlaatu paranee ymmärtävän hoidon myötä.

Kirjallisuusterapian kuten muidenkin terapioiden ydin on siinä, että hoitavat sanat ja ymmärtäminen saavat mielen muuttumaan. Kirjoittaminen ja keskustelu ovat tuttuja, helppoja työkaluja siihen. Ajattelu löytää uusia muotoja, pelot haalenevat, turvallisuus ja luottamus lisäntyvät. Häpeävä ihminen alkaa pitää itseään yhtä arvokkaana kuin toiset, itsekeskeinen alkaa huomata toisten tarpeet. Menetyksiä kokenut pystyy liittämään ne elämän tapahtumien sarjaan ja hyväksymään osaksi tarinaa.

Mielen mahti näkyy sinä että mikään ei ehkä muutu ihmisen ympärillä, mutta ajattelun muuttuessa maailma alkaa näyttää ja tuntua toiselta.

Kirjoja:

Hokkus Pokkus: Bodil Hagbrink, suomentaja Kaarina Helakisa, Weilin & Göös 1986.

Förstå och hantera röster. En vägledning för dem som arbetar med rösthörare: Marius Romme & Sandra Escher, ruotsinnos Pia Nordahl-Frisk, RSMH 2019. Englanninkielinen alkuteos Making sense of voices: the mental health professional's guide to working with voicehearers, Mind Publications 2000.

Uusimmat blogitekstit
Arkisto
Tunnisteet
Seuraa Sanamieltä
  • Black LinkedIn Icon
bottom of page