top of page

Kuinka avata kirjoitusjumi


Kirjoitusjumi Sanamieli

Mitä tehdä silloin, kun kynä ei liiku eikä kursori etene?

Kirjoittava käteni on jumissa, koska se on tehnyt kaikkea muuta: perustanut pihaa, repinyt rikkaruohoja, kaivanut kasvukuopan omenapuulle ja punaherukalle, täyttänyt excel-taulukkoa ja naputellut liiketoimintasuunnitelmaa. Miten saan tekstin jälleen virtaamaan, kuin vapaat sanat ovat kerta kaikkiaan loppuneet?

Minulle ehti tulla jo pikkupaniikki ja pelko, että en enää pysty tuottamaan tekstiä.

Olenko luisunut liian kauas kirjoittajan tuolista? Tuolini eli ajattelulaveri lähti toiseen kotiin. Sen päällä olin synnyttänyt useimmat tekstit - jalat villahuovan peitossa, selkä viileään kiviseinään nojaten. En ole saanut sisustetuksi uutta rauhoittumisnurkkaa, jossa mutristella suuta ja maistella sanoja, pyöritellä kuivamustekynää ja lepuuttaa silmiä tuijottelemalla lähipellon yli.

Huomaan että minulla ei ole ollut myöskään omaa rauhaa eikä tilaa. Ihmisten asiat, kysymykset, liikkeet ja äänet pyörittävät ajatuksiani aamusta iltaan.

Minä tarvitsen kirjoittamiseen rauhallisen paikan ja ajan. Niinhän ohjeistan verkkoryhmäläisiäni: ”Varaa häiriötön aika kirjoittamista varten.” En ole kuunnellut omia neuvojani.

Kirjoita sitä mitä tulee mieleen

Eräänä iltana juttelin ystävän kanssa. – En ole muistanut, kuinka mahtavaa se on. Se pitää minua auki, ystävä sanoi. – Etkö sinä kirjoitakin joka päivä, muistelin. – On ollut tauko ja nyt taas aloin kirjoittaa aamuisin. – Minunkin pitäisi. Blogin kanssa on jumi. Ystävä katsoi miettivän näköisenä. Hämmennyin. – Niin, en tiedä, mistä kirjoittaisin. Kirjallisuusterapiasta vai sukupuusta. – Etkö sinä ennen kirjoittanut siitä mitä tuli mieleen? – Niinpä kai. Nyt en osaa. Mietin tavoitteitani yrittäjänä ja sitä, mitä olen opiskellut ammattibloggaamisesta. Voisinko tehdä vain sitä, mistä tykkään?

Sanat syntyvät rauhassa

On rauhallinen aamu. Istun nojatuoliin, josta näkee lähipellolle. Otan vihkon ja alan kirjoittaa, mitä juttelimme ystävän kanssa. Vedän sanoja kuin setvisin solmuista lankamyttyä. Löysytän, pujottelen, kerin, etsin langanpäätä ja kasvatan kerää. Pujotan loput päällimmäisen lankakierroksen alle piiloon. Sieltä se löytyy kun tarvitsen. Kerästä tulee aivan nätti.

_

Kirjoitusharjoitus

Jos sinulla on kirjoitusjumi, älä yritä kirjoittaa fiksua tekstiä vaan ota sopiva tila ja asetu kirjoittamisen pariin. Aloita vaikka aamu-uutisista tai kauppalistasta, tärkeintä on synnyttää sanoja.

Päästä sanoja paperille välittämättä siitä, ovatko ne ”oikeita”. Älä pyri hienoon tai valmiiseen. Luota siihen, että sanottava piirtyy esiin, riveille tai niiden väleihin. Lue kirjoitus ääneen. Kun huomaat kohdan, joka pysäyttää tai herättää tunteita, kirjoita siitä lisää. Jatka kirjoittamista niin kauan kuin on tarpeen.

Millä tavalla sinä kuvaat jumittavaa kirjoittamista?

Kirjoitusaiheita saat tilaamalla

Uusimmat blogitekstit
Arkisto
Tunnisteet
Seuraa Sanamieltä
  • Black LinkedIn Icon
bottom of page