top of page

Kirjoita kirje jota et lähetä


Kirjoita kirje Sanamieli
Puhumaton asia vaivaa mieltä kuin kastanjan piikkipallo.

Kirjeitä hänelle jota ei ole on taiteilija, kirjailija Terttu Jurvakaisen runoteos.

Teoksen nimi kuvaa hyvin sitä, kun kirjoitat kirjeen edesmenneelle ihmiselle tai hänelle, johon sinulla ei ole enää yhteyttä. Näitä kirjeitä ei yleensä lähetetä, vaan niitä kirjoitetaan, jotta keskeneräinen asia saadaan käsitellyksi. 


Milloin sinun kannattaa kirjoittaa kirje? 


Kun ajattelet lapsuutta tai nuoruutta, mieleesi saattaa nousta asioita, joita et ymmärtänyt. Niistä ei saanut puhua, joten sinun käskettiin olla hiljaa, kun kysyit jotain. Ehkä sinulle ei vastattu tai puheenaihetta vaihdettiin tai sinut juksattiin pihalle katsomaan naapurin kissaa.


Ymmärsitkö, tiesitkö, näitkö tai koitko liikaa, mutta et saanut puhua asiasta? Sinua kiellettiin tai estettiin puhumasta. Kehosi muistaa sen vieläkin. 


Voi olla että sait kokea jotain sellaista, mikä teki sinun kehollesi tai mielellesi kipeää etkä voinut puhua siitä. Se tapahtui ehkä kotona, naapurustossa, päiväkodissa, hoidossa, koulussa, jääkiekkoharkoissa, viulutunnilla, kesätöissä mansikkamaalla, kaupan varastossa. Silloin kun hait isää kotiin kaupungilta tai etsit itseäsi kaupungilla.


Sinun kannattaa kirjoittaa kirje ihmiselle, joka tiesi asian mutta ei välittänyt, selittänyt sinulle tai joka vahingoitti sinua. 


Sinun kannattaa kirjoittaa kirje myös, jos aikuisuuden ja työelämän vaiheita ajatellessasi mieleen tulee kipeitä kokemuksia, jotka palaavat toistuvasti ahdistavina tai raivostuttavina.


Toki kirjeen kirjoittamiseen voi olla myös myönteinen syy: haluat yhteyden lapsuutesi äiti- tai isähahmoon, tai ihmiseen, jonka haluaisit ottaa esikuvaksesi. Sinulla on tarve löytää hyviä asioita ja voimavaroja menneisyydestä. Kirjoita silloin hänelle, joka kannatteli, ymmärsi ja suojeli sinua.


Mitä kirjoitat?


Kirjoita se, mitä olisit halunnut kysyä tai sanoa silloin joskus. Kirjoita, miltä sinusta tuntui elää siinä tilanteessa, mitä ajattelit silloin ja mitä tapahtuma vaikutti elämääsi.

Kerro kirjeen saajalle, miltä tapahtunut tuntuu sinusta  nyt aikuisena. Puhu hänelle toisena aikuisena, puolusta ja suojele itseäsi.


Hyväntekijälle tai esikuvalle voit kertoa, kuinka tärkeä hän on ollut, millaisiin asioihin hänen luottamuksensa, rakkautensa tai esimerkkinsä on vaikuttanut.


Kun kirjoitat, anna tulla sellaisia asioita, jotka ovat tulollaan. Älä estele vaan uskalla kysyä, haastaa ja sanoa suoraan. Puhu asiat niin kuin ne olivat. Nyt sinulla on tilaa, saat sanoa.


Miten kirje toimii?


Kirje, jota ei lähetetä, antaa sinun käsitellä kesken jääneitä ja puhumattomia asioita. Saatat saada tunneyhteyden kokemukseen, ja sinusta tuntuu samalta kuin tapahtuma-aikana. Älä säikähdä, vaikka tuntisit myös kehollisia tuntemuksia. Voit rauhoittaa itseäsi ja todeta, että silloin tuntui näin pahalta, mutta se oli silloin.


Nyt olet turvallisesti ja omasta tahdostasi palannut asiaan ja haluat taakasta eroon. Tunteet tulevat ja menevät, samoin ajatukset, kun ne hyväksyy. Olosi helpottuu. 


Myönteinen, kiitollinen tai yhteyttä rakentava kirje antaa sinun kokea hyvän asian uudestaan ja vahvistua. Tärkeän ihmisen antama luottamus, rakkaus ja hyvyys saavat jälleen sijaa sinussa.   


Voit kirjoittaa myös vastauskirjeen, jonka kirjeen saaja lähettäisi sinulle. Annat hänelle tilaa selittää ja samalla saat mahdollisuuden ymmärtää häntä. Ehkä oivallat jotain hänen taustastaan tai elämäntilanteestaan.


Ymmärtäminen ei onneksi tarkoita sitä, että sinun pitäisi hyväksyä vahingollinen teko. Ymmärtäminen auttaa sinua pääsemään eteenpäin asian käsittelyssä, antamaan anteeksi ja lopulta päästämään irti.



Tästä saat lisää kirjoitusharjoituksia:




Uusimmat blogitekstit
Arkisto
Tunnisteet
Seuraa Sanamieltä
  • Black LinkedIn Icon
bottom of page