top of page

Kotiutuminen - asennekysymyskö?

Updated: Sep 21, 2023


Pelargonioita valkoisella ikkunalaudalla.
Millaiseen kotiin pelargoniat vievät sinut?

Tutkimusmatkani kanadansuomalaisten parissa jatkuu, Olen puhunut heidän kanssaan paljon kodista ja kotiutumisesta.


Olen kysellyt elämänvaiheista ja niiden merkityksestä. "Miltä se tuntui?" on tavaramerkkini.


Maria muutti Torontoon 1960-luvun lopussa perheensä kanssa. Koti-ikävä vaivasi viiden ensimmäisen vuoden ajan. Sitten perhe pääsi käymään Suomessa kotiseudulla ja Maria huomasi, että se ei tuntunut enää kodilta.


"Päätin, että asetun Kanadaan enkä haikaile enää Suomeen. Sen jälkeen ei ole ollut ikävä. Juhlapyhinä ja suvun juhlien aikaan tietysti voi käväistä ikävän tunne, mutta se menee nopeasti ohi. Täällä on nyt omat lapset ja lapsenlapset sekä ystävät ja oma koti."


Leena on asunut Toronton alueella jo kymmeniä vuosia. Hän suunnitteli asettuvansa Suomeen, kun eläkepäivät alkavat. Toisin kuitenkin kävi.


"Olin lähettänyt muuttokuorman laivan kontissa Suomeen ja lensin itse perässä. Kun pääsin kotiseudulla olevaan asuntooni, alkoikin tuntua siltä, että en pärjää täällä enää. Kuolen hiljaisuuteen ja yksinäisyteen. Palasin vähin äänin takaisin. Tuntui ihanalta, kun ihmiset ottivat minut vastaan avosylin. Kotini ja ystäväni ovat täällä."Oma elämä, oma koti

Pohjois-Amerikka on iso manner ja Kanada laaja maa. Vaikka ihmiset ajavat tuhansien kilometrien matkoja, muutto länteen tai USA:n puolelle merkitsee käytännössä eroa perheestä ja ystävistä.

"Tiedän että en pääse vanhempien luokse pariin vuoteen. Se tuntuu ikävältä, mutta kestän sen, kun saan olla puolisoni kanssa", kertoo rajan taakse muuttanut nuori nainen.

"Onhan sinulla siellä ystäviä ja sukulaisiakin", naisen äiti muistuttaa.finlayson, marimekko ja sauna ovat suomi

Kyläilemme kodeissa, joissa juodaan marikupeista ja iittalan laseista, jotka on katettu finlaysonin liinan päälle. Toki toin itsekin häälahjaksi marikuosia... Tekeekö sisustus kodin, pikku-Suomen, mummolan?


Meille Suomen-vieraille tarjotaan parasta ja olemme saunoneet lähes jokaisessa kyläpaikassa. Sauna, Suomi, koti?Mikä sitten tekee kodin minulle?

Olen kotonani siellä, missä olen turvassa. Minulla on omaa tilaa ja saan olla oma itseni. Voin helposti avata oven läheisille ja viettää aikaa heidän kanssaan.

Monien muuttojen jälkeen olen todennut, että kotini on siellä, missä näen tutut kirjat hyllyssä. Se tuntuu vähän kummalta, koska yleensä puhun tavaroiden vähentämisen puolesta. Ehkä kirjat ovat minulle muuta kuin tavaroita, ystäviä ja kasvinkumppaneita ehkä?


Mikä tekee sinulle kodin? Mikä auttaa kotiutumaan?

Comentários


Uusimmat blogitekstit
Arkisto
Tunnisteet
Seuraa Sanamieltä
  • Black LinkedIn Icon
bottom of page