top of page

Kuinka piirrän sukupuun - tekniikka ja symbolit

Updated: Mar 28


Sukupuun piirtäminen

Kun sinulle piirretään sukupuuta, sinä olet päähenkilö, IP eli identified person. Sukusi jäseniä katsotaan sinun suunnaltasi, mikä on merkittävää etenkin vuorovaikutussuhteita kuvattaessa. Samaan aikaan samassa paikassa ollut sisaruksesi saattaa muistaa eri asiat kuin sinä ja nähdä myös ihmisten väliset suhteet ja vuorovaikutuksen eri tavalla kuin sinä.

Sukupuun symbolit

Sukupuun piirtäminen aloitetaan sijoittamalla sinun äitisi ja isäsi ison paperin keskiosaan. Äiti kuten muutkin naiset kuvataan ympyrällä, isä ja muut miehet neliöllä. Heidät yhdistetään vaakaviivalla, joka on suhde - avioliitto, johon synnyit.

Sinut sijoitetaan sukupuupiirroksessa vanhempien tason alapuolelle. Sisaruksesi piirretään vaakaviivalle samaan tasoon kuin sinut. Sisarukset tulevat ikäjärjestyksessä, vanhin sisarus on vasemmalla.

Paperille vanhempien yläpuolella piirretään heidän vanhempansa: isän vanhemmat isän yläpuolelle ja äidin vanhemmat äidin yläpuolelle. Vanhempien sisarukset piirretään omille sisarusviivoilleen isovanhempien alapuolelle.

Sukupuuhun piirretään myös perheeseesi tai sukuun tiiviisti liittyvät ihmiset kuten ottolapsi, lastenhoitaja tai hyvä ystävä. Joskus sukupuuhun kuuluu rakas lemmikki.

Sinun lapsesi piirretään sinun ja puolisosi alapuolelle. Selkeintä on piirtää ensin sinun sukupuusi ja keskittyä omaan perheeseen vasta sen jälkeen.

Sukupuuhun lisätään tietoja ja luonteenpiirteitä

Ihmisten symbolien jälkeen sukupuuta jatketaan lisäämällä kullekin nimi, syntymä- ja mahdollinen kuolinaika sekä kuolinsyy, kotipaikka, työ / ammatti ja muita kuvaavia asioita. Esimerkiksi leimaavat luonteenpiirteet ja tyypilliset toimintamallit, vahvat arvomaailmat, elämään vaikuttaneet sairaudet tai mielenterveyteen liittyvät ongelmat ja ristiriidat läheisten ja yhteiskunnan kanssa kirjataan ylös. Alkoholismi ja muut päihderiippuvuudet sekä epäsosiaalinen käytös kirjataan.

Kun haluat päästä työstämään sukupuutasi ihan todella, tule mukaan verkkokurssille Lisää itseymmärrystä Tunnesukupuun avulla. Kirjoitat sukupuun nostamista teemoista ja saat välineet muuttaa elämääsi.

Ovet sulkeutuvat 31.3.

Ohjaan kolmen kuukauden mittaisen kurssin 1.4.-30.6.2024.

Sotaan liittyvät asiat, merkittävät muutot tai onnettomuudet, toki myös yllättävät onnenpotkut merkitään muistiin kunkin yksilön tai perheen kohdalle.

Sukupuuhun piirtyvät asiat ja päivämäärät paljastavat, mitä asioita on tapahtunut samanaikaisesti tai ajallisesti lähellä toisiaan. Millaiseen ajankohtaan synnyit? Mitä vanhempasi kokivat tuohon aikaan? Mitä tapahtui kun olit 15 vuotta? Mitä tapahtui kun vanhempasi olivat lapsia ja nuoria?

Voit tutkia sukusi ammatteja, muuttoja ja kotipaikkoja, arvomaailmaa, perheitä ja perherakenteita. Löydätkö esikuvan tai hengenheimolaisen? Onko sukupuussa joku ihminen, josta ei tiedetä mitään tai josta ei saa puhua eikä kysellä? Haluttaisiinko joku sukusi jäsen pyyhkiä pois? Onko suvussasi patriarkka tai matriarkka tai piilossa oleva vaikuttaja?

Sukupuu näyttää edellisten lisäksi myös perinnölliset sairaudet tai taipumuksen sairauksiin. Esimerkiksi sydän- ja verenkiertoelinsairauksia ja mielen sairauksia voi selvittää sukupuun avulla. Jos olet perinyt taipumuksen johonkin kansansairauteen, voit pyrkiä vähentämään sairastumisriskiä omilla elämäntapavalinnoilla.

Voit kysyä lisää sukupuun piirtämisestä Sanamielen yhteydenottolomakkeella.

_

Lukemista:

Sukupuu. Avain oman elämän ja perheen ymmärtämiseen. Kirsti Ijäs. Kirjapaja 2004.

Uusimmat blogitekstit
Arkisto
Tunnisteet
Seuraa Sanamieltä
  • Black LinkedIn Icon
bottom of page