top of page

Miten Tunnesukupuu ja terapeuttinen kirjoittaminen tukevat toisiaan
Miten Tunnesukupuu ja terapeuttinen kirjoittaminen toimivat yhdessä?


Tunnesukupuu eli psykologinen sukupuu sisältää perheenjäsenten lisäksi heidän tarinansa ja vuorovaikutussuhteensa. Sukupuussa on siis tilaa isoäitisi herkkyydelle, joka saneli perheen arjen, sekä naapurin sedälle, joka lupasi sinun korjata mopoa autotallissaan.


Sukupuu piirretään sinun näkökulmastasi, joten saat ja sinun odotetaan kertovan, miltä ihmiset ja asiat näyttivät sinun silmissäsi, miltä ne tuntuivat.


Kirjoittamisen aiheet putkahtavat esiin jokaisessa sukupuun vaiheessa: tietoja kerätessä, sukupuun runkoa piirtäessä, perheenjäseniä lisätessä sekä heidän välejään kuvatessa. Saati siinä vaiheessa, kun alat pohtia, mitä tämä kaikki merkitsee sinulle. 


Tunnesukupuu

  • tarjoaa sinulle kysymyksiä

  • muistuttaa keskeneräisistä asioista

  • auttaa tekemään omat johtopäätöksest

  • rohkaisee jatkamaan asioiden selvittelyjä

  • kannustaa kiittämään ja sanomaan vastaan

  • nostaa mieleen myötätunnon itseäsi ja toisia kohtaan

  • vaatii puolustamaan itseä tai läheistä

  • auttaa löytämään langanpäät ja sitomaan ne yhteen

  • raivaa tilaa salattujen asioiden esiin tulolleKaikkea tuota voit tehdä terapeuttisen kirjoittamisen avulla.

Kun kirjoitat rohkeasti ja avoimesti sitä, mitä mieleesi nousee, kun ajattelet asiaa, voit oivaltaa uutta, vapautua ja huojentua taakoista.


Kirjoita tilanteita, kuvaile niitä, kerro tarkasti, muista aistimukset, ajatukset ja tunteet.

Kirjoita, mitä tapahtumasta seurasi, mitä se merkitsi elämässäsi.


Anna prosessien edetä, jatka kirjoituksia ja kyselemistä siihen suuntaan, mikä tuntuu tärkeältä. Älä pelkää, että vahingoitat itseäsi. Luota siihen, että tunnet ja tiedät, milloin sinun on hyvä jättää asian käsittely lepäämään. 


Voit kirjoittaa elämästä, jota et koskaan saanut. Esimerkiksi lapsuudesta, minkä olisit halunnut ja tarvinnut. Anna kynän kertoa, ota vastaan sanat, jotka ilmaantuvat paperille. 

Voit lukea tekstin ääneen ja arvostaa sitä. Elä hetki kokien, miltä tarvitsemasi lapsuus tuntuu.


Kun kirjoitat terapeuttista tekstiä voit liikkua vapaasti ajassa ja paikassa. Näet tilanteet etäämpää, ehkäpä aikuisen silmin. Ymmärrät ja näet asioiden syitä ja seurauksia. Voit antaa anteeksi, kun ymmärrät syitä ihmisten tekojen takana. 


Voi olla, että sinulle tulee tarve selvittää lisää asioita, kysyä, etsiä kirjeitä, puhuttaa naapureita. Tarkastella sukupuun oksia lähempää, tarkentaa tiettyyn aikaan, paikkaan tai ihmiseen. Löydät sielunkumppanin, huokaat helpotuksesta, kun ymmärrät että et ole ainoa lajissasi. Sukupuun palaset liittyvät toisiinsa ja voit kirjoittaa ehjemmän tarinan.


Joskus sukupuu ryöpyttää sellaisen määrän haavoittuneisuutta, häpeää tai vihaa, että se on hyvä käsitellä ammattilaisen kanssa. Ammattilaisen seurassa voit olla tavallinen ihminen, haavoittuva ja voimakas, omassa paikassasi sukupuussa ja sukupolvien ketjussa. Et valinnut vanhempiasi, mutta voit ymmärtää heitä paremmin, kun näet heidät omalla paikallaan sukupuussa ja sukupolvien ketjussa.

Comments


Uusimmat blogitekstit
Arkisto
Tunnisteet
Seuraa Sanamieltä
  • Black LinkedIn Icon
bottom of page