top of page

Suvun salaisuudet näkyvät sukupuussa

Updated: Oct 18, 2023


Sukupuu Sanamieli
Terapeuttinen sukupuu auttaa puhumaan vaietusta.

Terapeuttisen sukupuun tarkoitus on näyttää, mistä päähenkilö eli hän jolle puu piirretään, tulee. Sukupuuhun piirretään päähenkilön, hänen vanhempiensa ja isovanhempien sukupolvet, ehkä kaukaisempiakin sukulaisia.

Ensin kootaan suvun faktoja: nimiä, syntymä- ja kuolinvuosia, avioliittoja, ammatteja ja asuinpaikkoja. Niistä muodostuu sukupuun runko ja oksat.


Puu saa elämää ja rehevyyttä, kun siihen kirjataan ihmisten elämänkohtaloita: onnellisia ja onnettomia tapahtumia, ihmisten välisiä suhteita ja yhteyksiä.


Taakka kuormittaa sukua


Terapeuttisen sukupuun piirtämisen yhteydessä käy usein ilmi, että suvussa on vaiettuja asioita, vahingollisia toimintamalleja tai elämäntapoja, jotka kertautuvat sukupolvesta toiseen ja usein myös horisontaalisesti saman sukupolven tasolla.


Näitä vahingollisia ilmiöitä ovat esimerkiksi päihteiden käyttö, väkivaltaisuus, lasten seksuaalinen hyväksikäyttö, epäsosiaalinen käytös ja uskottomuus parisuhteessa. Tekoja seuraa perheen trauma, taakka ja usein vaikeneminen.


Malli siirtymistä seuraavalle sukupolvelle selittävät esimerkiksi opittu käyttäytymistapa, geneettinen alttius sekä uhriksi joutuneen taipumus tai tarve toistaa kipeää kokemusta. Tästä voit lukea lisää blogin lopussa olevista linkeistä.


Ylisukupolviset traumat eivät jätä rauhaan, ennen kuin ne ovat saaneet tilaa ja niistä on puhuttu avoimesti. Sukupolvelta toiselle siirtyviä taakkoja ovat aiheuttaneet myös sotaan liittyvät tapahtumat ja esimerkiksi saamelaisten, siirtolaisten tai sotalasten kokemukset. Ne eivät häviä vaikenemalla vaan vaikuttavat perheiden ja sukujen elämään kuin varjo.


Terapeuttisessa sukupuussa on tilaa taakoille ja puhumattomille asioille. Siihen sopivat myös mielenterveyden häiriöt, joista on perheissä aiemmin usein vaiettu.


Puhuminen vapauttaa taakoista


Asioita käsitellään siinä laajuudessa kuin päähenkilö kokee tarpeelliseksi. Hän hyötyy siitä, että oivaltaa vahingolliset toimintamallit tai alttiuden niihin. Hän voi jatkossa alkaa toimia toisin ja suojata itseään ja seuraavaa sukupolvea haitalliselta perinnöltä. Puhumisen lisäksi työskentelyssä auttaa kirjoittaminen.


Sukupuusta voi löytyä selitys perheen kummallisille asioille. Usein tulee tarve kysellä ja keskustella sukulaisten kanssa ja selvittää lisää. Voi olla, että sukulaiset eivät ole valmiita tai eivät pysty puhumaan traumoista, vaan haluavat suojautua vaikenemiseen. Ehkä hekin joskus haluavat puhua ja jättää taakan.
Kirjoita:

Mistä asiasta asiasta sinun perheessäsi ei saa puhua? Kirjoita siitä, pidättelemättä ja kyselemättä, saako siitä kirjoittaa.


Luettavaa:

Siltala Pirkko (2016) Taakkasiirtymä

Comments


Uusimmat blogitekstit
Arkisto
Tunnisteet
Seuraa Sanamieltä
  • Black LinkedIn Icon
bottom of page