top of page

Kuinka piirrän sukupuun - tunteita ja ymmärrystä

Updated: Mar 23, 2023


Sukupuun piirtäminen Sanamieli

Terapeuttisen sukupuun piirtäminen aloitetaan hahmottelemalla sukupolvien muodostaman "puu". Isovanhemmat sisaruksineen ovat piirroksen yläosassa, vanhemmat sisaruksineen keskiosassa ja sinä, sukupuun päähenkilö sisaruksinesi alaosassa. Sinun rinnallesi piirretään puoliso ja alapuolellesi lapset.

Suvun jäseniä ja tapahtumia koskevat perustiedot kirjataan kunkin henkilön yhteyteen. Lue tästä blogikirjoituksesta, mitä asioita sukupuuhun kirjataan.

Täältä löytyy tietoa sukupuupiirroksen symboleista ja piirtämisen tekniikasta.

Kun terapeuttisen sukupuun ihmiset perustietoinen ja tärkeät tapahtumat ja ajankohdat ja yksityiskohdat on merkitty, kiinnitetään huomio ihmisten välisiin suhteisiin. Edelleen kaikkea katsotaan sinun näkökulmastasi. Miltä ihmisten välit näyttävät ja tuntuvat sinun mielestäsi. Vuorovaikutusta kuvataan yhdistämällä ihmiset erilaisilla ja erivärisillä viivoilla (ks. alla).

Vuorovaikutuksen merkitseminen sukupuussa

Mieti omaa suhdettasi vanhempiin, sisaruksiin, isovanhempiin, vanhempien sisaruksiin ja mahdollisiin muihin sukulaisiin. Millaisia ja minkä värisiä viivoja ihmisten välille piirretään?

Millaiset välit ovat vanhemmillasi? Entä vanhempien suhteet sisaruksiisi? Vanhempien suhteet omiin vanhempiinsa ja appivanhempiin? Millaiset ovat sisarusten suhteet vanhemmissa sukupolvissa?

Millainen tunneilmapiiri perheessäsi / suvussasi on? Onko sukulaisilla hyvät välit? Onko tilaa ilmaista kaikkia tunteita tai onko "kiellettyjä" tunteita tai puheenaiheita?

Löytyykö suvusta musta lammas tai joku, jolla on huonot tai riitaiset välit usean sukulaisen kanssa? Tai onko joku sukulainen etuoikeutettu, erikoisasemassa? Mitä näistä on seurannut?

Miten suvuissasi suhtaudutaan erilaisiin, huono-osaisiin, menestyneisiin, erilaisia arvoja edustaviin sukulaisiin?

Sinun ja puolisosi perheen sukupuu kannattaa mielestäni erottaa omaksi piirrokseksi, joka tehdään sinun sukupuusi jälkeen. Edelleen katsot asioita omalta kannaltasi. Perheen kannalta on yleensä rakentavaa, jos puolisot näkevät toistensa sukupuun piirtämisen ja osallistuvat yhteisen sukupuuosuuden piirtämiseen.

Mitä sukupuun piirtäminen antaa?

Miltä sukujesi perintö tuntuu? Mitä haluat jatkaa, minkä perinnön haluat hylätä?

Mikä on sinun asemasi perheessä ja suvussa? Oletko tyytyväinen siihen?

Millaisia selviytymiskeinoja suvuistasi löytyy? Voisitko käyttää niitä itse? Löydätkö sukupuusta esikuvia tai roolimalleja?

Psykologinen sukupuu herättää yleensä tunteita, koska se tekee sukusi ihmissuhteet näkyviksi. Tunteita herättää myös se, kun ymmärrät, millaisia vaiheita läheisilläsi on ollut. Mihin tilanteeseen sinä synnyit? Ehkä äitisi isä tai äiti kuoli, vanhempasi rakensivat kotia tai muuttivat uuteen kotiin syntymäsi aikoihin. Mikä oli taloustilanne perheessä ja yhteiskunnassa? Ymmärrys voi lisätä myötätuntoa.

Sukupuu lisää itseymmärrystä ja auttaa kiinnittymään omaan taustaan ja ympäristöön. Joskus sukupuu voi antaa sysäyksen, jonka voimalla pystyy irrottautumaan vahingollisesta taustasta ja ympäristöstä.

Kirjoita kysymykset, kirjoita vastaukset

Ehkä sinulle herää halu saada lisää tietoja. Ehkä haluaisit kysyä isovanhemmilta tai vanhemmilta jotain, mutta he ovat jo kuolleet tai keskustelu ei onnistu muusta syystä. Tällaisessa tilanteessa voit käydä keskustelun tai kirjeenvaihdon, jossa kysyt ja vastaat itse.

Kirjoita mielessäsi olevat asiat ikään kuin puhuisit vastaanottajalle. Voit odottaa esimerkiksi muutamia päiviä, antaa kysymyksille mielessäsi tilaa ja kirjoittaa sitten vastauksen. Kirjoita vapaasti niitä ajatuksia joita mieleesi nousee. Älä pidättele. Ehkä ymmärrät jotain, mikä auttaa sinua tekemään päätöksiä elämässäsi.

Jos haluat kysyä lisää sukupuusta ja sen piirtämisestä, voit ottaa yhteyttä yhteydenottolomakkeella.

_

Lukemista:

Sukupuu. Avain oman elämän ja perheen ymmärtämiseen. Kirsti Ijäs. Kirjapaja 2004.

Uusimmat blogitekstit
Arkisto
Tunnisteet
Seuraa Sanamieltä
  • Black LinkedIn Icon
bottom of page