top of page

Kuinka piirrän sukupuun - tietojen kerääminen


Sukupuuhun tarvittavat tiedot

Terapeuttinen eli psykologinen sukupuu on visuaalinen työkalu, joka kokoaa suvun ihmiset ja heidän tarinansa sekä vuorovaikutussuhteet samalle paperille. On hyvä muistaa, että kuvaat sukua ja sen ihmissuhteita omasta näkökulmastasi.

Sukupuun piirtämistä varten tarvitset tietoja ainakin kolmen sukupolven ihmisistä: oman sukupolven lisäksi vanhempien ja isovanhempien ja mahdollisesti omien lastesi sukupolvesta. Piirros rikastuu edelleen, jos saat tietoja kaukaisemmista isovanhemmista.

Kerää näitä tietoja sukupuuhun

Omat perustiedot: nimi, syntymäaika, ammatti / työ, parisuhde, puolison / puolisoiden nimi, lapset kunkin puolison kanssa. Mukaan myös kuolleet lapset, keskenmenot, abortit, adoptio- ja ottolapset. Avioliiton, asumuseron ja avioeron ajankohta. Samat tiedot avoliitosta. Edellä mainittujen kuolinajat, kuolinsyyt.

Keitä asuu samassa taloudessa nyt? Lapsuusperhe Äidin ja isän nimi, syntymäaika. Omat sisarukset, abortti, keskenmenot, adoptio- ja ottolapset. Vanhempien avioliitto, vihkimis- ja eropäivät. Kuolinpäivät ja kuolinsyyt, ammatti / työt ja koulutus. Asuinpaikat. Keitä asui kotona kun kasvoit? Äidin perhe / isän perhe Vanhempien nimet. Äidin / isän sisarukset. Kuinka mones sisarus äiti / isä oli. Sisarusten nimet ja syntymäajat, kuolinajat ja -syyt. Keskenmenot, abortit, adoptio- ja ottolapset. Isovanhempien avioliitto- ja eroaika. Edellä mainittujen ammatti / työ ja koulutus. Edellä mainittujen asuinpaikka ja etninen / uskonnollinen tausta. Kieli ellei suomi. Merkittävät muutot. Muut tärkeät ihmiset, jotka asuivat perheessä tai olivat tärkeitä.

Ihmisten välisiä suhteita ja ongelmia

Kaikkia edellä mainittuja koskevat terveys-, kaytös- tai tunne-elämän ongelmat työhön liittyvät ongelmat huume- tai alkoholiongelmat vakavat rikokset

Kaikkia edellä mainittuja koskien, kuka oli erityisen läheinen etäinen tai ristiriitainen erillään, välit poikki toisten kanssa liian riippuvainen toista Omaa taustaa tutkivalle sukupuu näyttää sukujen selviytymiskeinoja ja vahvuuksia mutta myös salaisuuksia sekä sellaisia perinteitä, joista haluaa luopua.

Kirjoittaja saa sukupuusta aiheita tositarinoihin ja virikkeitä fiktioon.

Jos haluat piirtää sukupuun tai lisätietoja sukupuuhun valmistautumisesta, ota yhteyttä yhteydenottokaavakkeella.

_

Lukemista:

Sukupuu. Avain oman elämän ja perheen ymmärtämiseen. Kirsti Ijäs. Kirjapaja 2004.

Uusimmat blogitekstit
Arkisto
Tunnisteet
Seuraa Sanamieltä
  • Black LinkedIn Icon
bottom of page